Educació

Somescola exigeix al govern i al Parlament consensuar els canvis a la llei de Política Lingüística

La plataforma Somescola reclama al govern i al Parlament que qualsevol acord o proposició legislativa que afecti substancialment l’escola en català compti necessàriament amb un consens ampli tant en l’àmbit polític com en el social. En aquest sentit, un cop aturada la tramitació d’urgència de la proposta de modificació de la llei de Política Lingüística pactada entre el PSC, ERC, JxCat i els comuns, exigeix que s’obri un espai de diàleg amb Somescola i que l’acord dels partits incorpori “les esmenes i compromisos paral·lels adients que permetin assolir un acord de màxim consens”. Així, la plataforma s’ofereix com a espai de diàleg i negociació i insta els partits i les entitats a reforçar el treball conjunt per reforçar el consens de país al voltant de la immersió aprofitant el marc del Pacte Nacional per la Llengua.

També reclamen que qualsevol proposta legislativa, decret o política en l’àmbit de l’escola en català ofereixi “garanties clares” per blindar el català com a llengua vehicular, que el Departament d’Educació doni “instruccions clares i comunes i suport” a tots els centres educatius del país en l’elaboració dels projectes lingüístics i que garanteixi la no segregació de l’alumnat.

Somescola exigeix que Educació ofereixi als equips directius i docents seguretat i protecció jurídica per reforçar l’escola en català i els projectes lingüístics enfront de les intromissions judicials i les “instrumentalitzacions polítiques”.

El posicionament de Somescola, consensuat entre les més de seixanta entitats membres, arriba quan han passat dos mesos des que la sentència del TSJC que obliga a fer un mínim del 25% de les classes en castellà i arran de l’acord quadripartit per modificar la llei de política lingüística. La plataforma expressa la seva indignació i rebuig per la intromissió dels tribunals en el sistema educatiu i en la política lingüística del país, “que no respon en absolut a criteris pedagògics sinó ideològics”, i assegura que la proposta parlamentària “s’havia construït sense debat públic i, especialment, sense comptar amb el conjunt de la comunitat educativa i les entitats que treballen per la llengua”. En aquest sentit, consideren que l’endarreriment del ple on es tractarà la proposta a finals d’abril obre la porta a poder tenir el debat social necessari i a poder presentar aportacions i esmenes.

Somescola constata que el contingut de l’acord PSC-ERC-JxCat-comuns “genera grans preocupacions i incerteses entre la comunitat educativa i la societat civil” pel que fa a la seva eficàcia per garantir el blindatge del català a l’escola i per protegir jurídicament els centres.

“Exigim als tribunals que aturin la intromissió en l’escola catalana i en la política lingüística del país, i al govern de l’Estat espanyol i als partits que li donen suport que respectin aquest gran consens de país”, conclouen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER
campdevànol

Un projecte vol convertir el Ripollès en refugi de persones LGTBIQ+

campdevànol
gastronomia

Un ‘mercat’ gastronòmic quedarà obert al Port Vell

Barcelona

S’Agaró, un referent centenari

S’Agaró

El camí de ronda, un regal

s’agaró
Claudio Grande
Cap de l’oposició de Llançà per Alternativa per Llançà (AxL)

“El govern de Junts i el PSC està fent una política continuista”

Llançà
Vicissituds abans, durant i passada la guerra
MOMENTS DIFÍCILS

Vicissituds abans, durant i passada la guerra

Terramar, precedent avantatjat i inconclús
SITGES

Terramar, precedent avantatjat i inconclús

Estratègia comercial pionera
PROMOCIÓ INTENSA

Estratègia comercial pionera