Educació

Junyent és partidària que si cal es compleixi la sentència del 25% però a condició que el centre funcioni en català

La presidenta del Consell Lingüístic Assessor creu que “estaria bé deixar els missatges polítics al marge de l’escola”

La presidenta del Consell Lingüístic Assessor del Govern, Carme Junyent, és partidària d’impartir en castellà una assignatura troncal com les matemàtiques per complir la sentència però després, ha recalcat, ocupar-se que els alumnes sàpiguen “efectivament” el català: “La condició és que la resta, sobretot els usos espontanis, el menjador, el personal no docent, és a dir, que el centre funcionés en català. “Defensem-nos, fins i tot complint”, ha dit a TV3 l’endemà que la justícia demanés a Educació l’execució immediata de la sentència del 25% de castellà a l’escola. Junyent creu que “estaria bé deixar els missatges polítics al marge de l’escola”: “Si el que volem és que el català sobrevisqui, treballem-hi. Ja veiem en mans de qui estem. Entre els que dicten sentència sense conèixer on s’estan posant i els que són hereus de la inactivitat de tants anys, sempre ens podem defensar”.

Junyent veu “evident” que l’Estat va “en contra” de Catalunya i demana que “tothom assumeixi la seva responsabilitat”. “Si no volem desaparèixer, actuem en conseqüència”, sosté. Així, aquesta lingüista aposta per impartir castellà i matemàtiques en castellà per complir la sentència però després, argumenta, cal ocupar-se que els alumnes coneguin de forma efectiva el català -aquesta opinió l’expressa a títol individual i no en nom del Consell Lingüístic Assessor, ha puntualitzat-.

També demana vetllar perquè els alumnes tinguin igualtat d’oportunitats: “D’això s’obliden les sentències, perquè al final ens trobem que els alumnes que aconsegueixen el coneixement de les dues llengües tenen moltes més oportunitats que els que no. L’escola té la responsabilitat de donar les mateixes oportunitats als alumnes”.

Junyent ha afirmat que qui ha dictat la sentència del 25% “no sap com funciona un centre d’ensenyament”; d’una banda, perquè parlar d’assignatures troncals és una “entelèquia”, ha dit, i de l’altra, per demanar-ne l’execució immediata quan falta poc més d’un més per acabar el curs. “És una falta de respecte per als alumnes. No es plantegen la tensió acumulada a finals de curs”, ha lamentat.

Amb tot, creu que els alumnes “no es trobaran grans canvis” perquè el tractament de les llengües a les escoles ja funciona “com diu la sentència”, encara que “ningú no ho reconeix, o molt poc”, ha assenyalat. Davant d’aquesta situació, diu que és “urgent dinamitzar l’ús del català” i promoure’n els “usos espontanis” perquè els centres funcionin en català.

Junyent ha indicat que “l’escola no vulnera drets lingüístics pel fet d’ensenyar una llengua o una altra” però, en tot cas, considera que “a l’hora de la veritat l’ensenyament no és en català”. La lingüista ha acusat el Departament de no fer “mai res” i d’haver “callat” davant de les queixes dels últims anys i creu que ara se n’estan “pagant les conseqüències”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Amposta augmentarà la presència policial per frenar els furts

AMPOSTA
urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona