Educació

El 53% dels barcelonins fan servir poc o mai el català, segons una enquesta

L’Ajuntament de Barcelona impulsa un pla amb 68 accions per fomentar l’ús de la llengua

Es vol incidir en el jovent monolingüe en castellà d’alguns barris

Cada vegada hi ha menys catalanoparlants a la ciutat de Barcelona. Ho constata la darrera enquesta municipal, segons la qual el 26% dels barcelonins no fa servir mai el català i el 27% admet que el fa servir poc. Més de la meitat dels ciutadans no s’expressen habitualment en català i en el marc del Pacte Nacional per la Llengua l’Ajuntament va presentar ahir la campanya El teu català suma, que proposa 68 accions concretes per frenar-ne el retrocés.

“L’objectiu és estimular l’ús del català entre les persones que no el parlen, ja que hi ha un dèficit d’incorporació de nous parlants que dificulta la retenció dels catalanoparlants”, va assenyalar Teresa Cabré, que forma part del comitè d’experts que ha elaborat la campanya impulsada pel consistori.

Les mesures també volen corregir l’ús minoritari del català entre els joves de la ciutat, especialment en certs districtes amb rendes més baixes, on només el parlen el 14%. Als barris amb una renda mitjana els percentatges són del 32% (català) i el 62% (castellà); i als de renda alta, de 41,3% i 51,3%, respectivament.

Les propostes presentades s’estructuren en 12 àmbits, però en els quals es vol emfatitzar més, segons ha declarat la coordinadora del projecte, Marta Rovira, són l’esport “perquè és l’activitat extraescolar més popular”, el turisme,” ja que Barcelona és una ciutat molt turística”, i el comerç, “perquè és un lloc d’intercanvi”.

La iniciativa no inclou canvis normatius en l’àmbit lingüístic ni règims sancionadors, sinó “recursos i solucions” per millorar l’ús del català. A la comunicació amb la ciutadania sí que es garanteix que es respondrà amb les demandes sobre drets lingüístics, incloent-hi la funció sancionadora si escau. Entre les accions destaca la creació del Dia de la Llengua a Barcelona i accions de formació als comerços. El pressupost global del pla i la campanya, amb un calendari de quatre anys és de 24 milions d’euros.

Òmnium ajuda a fer d’activista

Òmnium Cultural ha editat una guia per promoure l’activisme lingüístic i fer créixer l’ús social del català i que es pot trobar al domini www.treulallengua.omnium.cat/guia. La iniciativa forma part de la campanya de l’entitat Treu la llengua, comparteix el català! i recull recomanacions, projectes i iniciatives de diverses organitzacions per promoure l’ús de la llengua, i estan adreçades a col·lectius ”estratègics” com infants, joves i nous parlants. A banda de material amb experiències diverses relacionades amb la matèria o consells per incentivar que es faci servir més la llengua, a la guia també es pot trobar un recull de vídeos amb exemples pràctics de com resoldre situacions complexes al voltant de l’ús del català.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró