Educació

Docents interins reclamen poder triar municipi a la borsa

Reclamen a Educació que elimini la comarca com a unitat mínima a l’hora de demanar preferència

Alerten dels problemes de mobilitat i conciliació que els provocarà aquest canvi

La Plataforma de Docents Substituts per l’Ordenació de Municipis, que aplega professionals substituts i interins, s’ha concentrat aquest matí a la plaça Sant Jaume de Barcelona per exigir al departament d’Educació que recuperi el municipi com a unitat mínima a l’hora de demanar preferència a la borsa docent. El passat mes d’abril el departament va introduir un canvi a la borsa per al curs vinent, de manera que els interins han d’escollir comarques de preferència i no pas municipis. Educació va argumentar que d’aquesta forma s’evitarà deixar alumnat desatès per les baixes de docents sense cobrir, i que el canvi permetrà adjudicar “substitucions més llargues” per als sol·licitants.

La decisió va provocar molt malestar entre el professorat substitut, que alertava de les dificultats de traslladar-se a municipis petits i allunyats que no estan connectats per transport públic. El departament va anunciar fa dues setmanes una modificació a la borsa, de manera que, tot i que s’ha d’escollir una comarca a l’hora de treballar, es podran ordenar els municipis per ordre de preferència. També es podrà afegir municipis concrets d’una segona comarca que es trobi al mateix servei territorial.

La Plataforma de Docents Substituts per l’Ordenació de Municipis alerta que el professorat substitut, tot i ser una figura clau dins del sistema educatiu, es veu cada vegada més afectat per condicions laborals precàries. Els problemes “abasten des de la incertesa sobre la durada dels seus contractes fins a l’absència de remuneració durant les vacances d’estiu”, segons el col·lectiu.

Una trentena de docents han titllat la decisió del departament “d’imposició” i han apuntat que “vulnera el seu dret a escollir el seu futur en funció de la seva mobilitat, residència o situació personal”. Segons ha explicat Teo Vidal, portaveu del col·lectiu, es tracta d’una mesura que “atempta” contra els drets dels treballadors perquè “dificulta la conciliació familiar i l’estabilitat”. Viddal ha remarcat les greus complicacions logístiques que pot suposar per les persones interines que viuen en comarques grans i que solen estar mal comunicades, i ha alertat que “obligarà tots els treballadors i treballadores a disposar d’un vehicle propi per poder-se desplaçar”. Aquest fet, apunta, suposarà un greuge, sobretot pels professionals que tot just han acabat la carrera i tenen pocs recursos. “No hi ha una voluntat real de resoldre la situació sinó de fer una propaganda per dir que es cobriran totes les baixes”, ha valorat Vidal.

La protesta ha comptat amb el suport de diversos sindicats, que s’han fet ressò dels problemes de conciliació i de la precarietat que denuncien els docents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

enogastronomia

La sommelier Anna Casabona queda tercera al campionat estatal

Sant Sadurní d’Anoia
societat

El Maresme actualitza el protocol de violències masclistes

premià de mar
societat

Gala solidària a l’Hotel Marina Badalona

Badalona

Salut activa la xarxa hospitalària Lleida-Pirineu

Lleida

Protesta contra la possible implantació d’una planta de biogàs

Camarles

Desnonen una família amb una filla de cinc anys a Tarragona

Tarragona

La unitat de drons dels Mossos a l’aeroport entrarà en servei aquest any

figueres
medi ambient

Barcelona triplicarà l’energia fotovoltaica en tres anys

barcelona
societat

Hortolans de Manresa, indignats pel tall d’aigua per regar

Manresa