Educació

Educació

El casal d’estiu com a úniques vacances

Les entitats del lleure educatiu alerten que moltes famílies no surten de la pobresa provocada per la pandèmia

Preveuen augmentar la dotació de beques i apel·len a les donacions socials

La temporada serà millor que les anteriors pel que fa a la participació i reserves a les cases

Arriben famílies que no poden pagar l’aigua i demanen dutxar-se al centre socioeducatiu
La pèrdua d’aprenentatges durant l’estiu afecta especialment els més vulnerables

Per a la gran majoria de persones la covid és un record llunyà, una pàgina passada que genera un sentiment d’estranyesa quan veuen algú amb mascareta al metro. A moltes famílies que fan ús del centre socioeducatiu que la Fundació Pere Tarrés té al Raval, la pandèmia els ha fet baixar un esglaó a la piràmide de la vulnerabilitat i instal·lar-se en un nivell del qual s’havien pogut salvar fins al març del 2020. “La base de la pobresa s’ha eixamplat i s’ha cronificat la situació de les famílies que arran de la covid van haver de recórrer a les ajudes socials.” Així ho explica Mireia Planas, educadora social del centre i coneixedora de la situació que viuen les famílies dels 120 infants i joves d’entre 3 i 18 anys que fan ús de les activitats que ofereix aquest espai del Raval.

Planas recorda que el seu telèfon estava actiu les 24 hores del dia durant la fase més crítica de la pandèmia. “No podia deixar les famílies abandonades”, diu, en situacions tan complicades com ara afrontar un confinament en un pis compartit amb diverses unitats familiars i on l’escriptori per fer els deures és sovint el mateix llit. Nens i nenes tancats en infrahabitatges, com els descriu Planas, i per als quals la pandèmia ha tingut un impacte que encara perdura.

Tres anys més tard, encara detecta que els més petits de 10 anys “no saben identificar les emocions, no saben com explicar el que els passa i s’aïllen per demanar l’atenció dels adults”. Pel que fa als adolescents que passen pel centre socioeducatiu, “continua l’addicció a les pantalles”. Passa un temps fins que s’aconsegueix establir vincles amb ells: “I quan veuen que tenen aquí un espai de seguretat ens expliquen què els passa”, relata l’educadora social. Nens i joves creixen en un entorn en què la crisi ha obligat moltes famílies a reinventar-se en l’economia submergida, a fer-se usuàries permanents de les ajudes, a necessitar una empenta per tornar a sortir al mercat laboral. Al centre socioeducatiu no només fan repàs escolar i jocs. Aquest esdevé un veritable espai de suport per a famílies en situació molt vulnerable “per ajudar-les a evolucionar socialment”, explica Planas. “Els animem perquè busquin feina, els donem eines com ara formació en la realització de currículums o en l’ús de les eines telemàtiques necessàries. Si no se’n surten els ajudem amb internet, perquè es creïn un perfil digital o perquè demanin beques. Fem acompanyament i escolta i derivem allà on cal, però els serveis socials de Ciutat Vella estan desbordats”, precisa l’educadora social.

Al seu centre no ha passat, però en d’altres que gestiona la fundació “arriben famílies que no poden pagar el rebut de l’aigua i els demanen poder-s’hi dutxar i rentar la roba”. Així ho afirma Rafael Ruiz de Gauna, director adjunt de la Pere Tarrés. La fundació elabora cada any un informe sobre la situació de les famílies que atenen i enguany les dades recullen que el 34% de les famílies que l’estiu passat van obtenir beques per a les activitats d’estiu es troben en situació de pobresa severa, amb ingressos del 25% de la renda mitjana nacional. El 77% estan per sota del llindar de pobresa. Una situació que repercuteix en els menors i que, segons destaca l’educadora del centre del Raval, motiva que “per a la gran majoria les seves vacances siguin els casals d’estiu”.

Maribel Arratibel és mare d’una nena de 10 anys. És una de les usuàries del centre que es mostra encantada amb el casal de juliol. “És com anar a l’escola, però més divertit, fan jocs i sortides i la nena gaudeix molt” de les activitats al centre i les sortides a l’exterior. En el seu cas, les condicions econòmiques no són tan extremes, tot i que suficients per ser beneficiària d’una beca en la gestió telemàtica de la qual, agraeix, l’ha ajudat el personal del centre del Raval.

La importància de les activitats

Els diversos agents implicats en el lleure educatiu destaquen la importància de les a activitats d’estiu. L’Aliança Educació 360, impulsada per la Fundació Jaume Bofill, la Diputació de Barcelona i Federació de Moviments de Renovació Pedagògica, defensa que l’estiu “és una oportunitat de participar en activitat educatives grupals, motivadores i de descoberta de nous interessos que enriqueixen i completen la seva educació”. Tanmateix, el 2022 quatre de cada deu nens es va quedar sense activitats, segons la fundació, una participació “que està molt condicionada pel nivell socioeconòmic de les famílies i, per tant, no és un dret garantit a tots els infants i joves”. La diferència es tradueix en xifres: els infants de nivell socioeconòmic alt tenen una participació del 72% en casals i colònies, mentre que els de les classes més desafavorides ho fan en un 40%.

L’aliança assenyala que els casals, colònies, campaments i cursos d’estiu són oportunitats educatives necessàries i rellevants per al desenvolupament educatiu i emocional dels infants i joves. I que la pèrdua d’aprenentatges que es produeix durant l’estiu afecta especialment els grups socialment més vulnerables, “sobre els quals s’acumulen diversos factors de desigualtat educativa durant tot l’any”.

El preu és el principal factor que frena les famílies a l’hora d’apuntar els fills a casals i colònies. Les escoles, entitats i administracions que formen part de l’Aliança Educació 360 reclamen que les administracions assumeixin les activitats d’estiu com un servei públic i universal que garanteixi l’educació en el lleure a tots els infants i joves al juliol i l’agost. Demanen al govern un pla de beques i ajuts per garantir que tots els infants i adolescents de 6 a 16 anys en situació de pobresa participin un mínim de dues setmanes en casals d’estiu. També un sistema que no obligui les famílies a demanar els ajuts, sinó que s’atorguin directament a les que ja tenen beca menjador.

Conscients d’aquestes dificultats, el sector del lleure educatiu obre cada any una campanya de beques en què demanen la implicació d’empreses i particulars. Fundesplai preveu oferir 8.000 beques i ajuts. “L’estiu és un moment important per a l’activitat educativa que fan els casals i colònies, on es treballen els valors dels objectius del desenvolupament sostenible”, destaca el director d’innovació i continguts, Carles Xifra. Fundesplai ha programat aquest estiu 1.100 tandes d’activitats, entre casals i colònies, amb més de 82.000 places amb el lema “Fem possible un món millor”. L’estiu passat la fundació va atorgar 7.995 beques, un 25% més que l’any anterior. Enguany preveu atorgar almenys el mateix nombre d’ajuts perquè, com explica Xifra, “la situació de les famílies no ha millorat”. Fundesplai també detecta que hi ha infants amb especials dificultats per poder accedir al lleure educatiu, per motius econòmics, i fa una crida a la col·laboració a la campanya de beques d’estiu.

També la Pere Tarrés ha obert la campanya anual amb què vol recaptar fons per becar els més desafavorits. L’any passat van atorgar beques a 5.669 infants i joves, en què va invertir 1,6 milions d’euros. Aquest estiu, vist que moltes famílies no han aconseguit revertir la difícil situació econòmica, la previsió és arribar als 6.300 nens i nenes amb beca. Segons explica el director adjunt de la fundació, la majoria dels ajuts cobreixen com a mínim el 75% del cost de l’activitat. Si no cobreixen la totalitat és perquè la fundació intenta que “les famílies i els centres que ens demanen ajut puguin col·laborar en el finançament perquè així es dona més importància al valor de l’activitat”. Ruiz de Gauna destaca així mateix que els ajuts als casals d’estiu, que suposen un 53% del total, garanteixen que els infants tingui almenys un àpat saludable al dia.

34
per cent
de les famílies becades l’estiu passat per la Pere Tarrés estan en pobresa severa.
8.000
beques
preveu oferir aquest estiu Fundesplai a infants i joves.
120.000
pernoctacions
tindran les cases de colònies d’empreses associades a l’Acellec.

Bona previsió a les cases de colònies

Rosa M. Bravo

Les empreses associades a la patronal Acellec preveuen una molt bona temporada de colònies d’estiu. Les reserves per a les cases de colònies ja superen entre un 5% i un 15% les xifres de l’estiu passat. Això es traduirà en un total de 120.000 pernoctacions i prop de 25.000 nens i joves que gaudiran de l’oferta estival. El sector deixa així enrere les dificultats que va provocar la pandèmia de la covid. Ja l’estiu passat les activitats d’estiu que van organitzar les empreses adherides a l’Acellec van congregar un total de 20.000 participants, que van realitzar un total de 100.000 pernoctacions. Aquestes xifres superaven les del 2019. Altres agents ofereixen igualment diferents propostes. L’Ajuntament de Barcelona oferirà aquest estiu més d’un miler d’activitats per a infants i adolescents d’entre 1 i 17 anys, i destinarà més de 4 milions d’euros per cobrir beques. Ofereix un total de 335.344 places per triar entre activitats de lleure, esportives, educatives, temàtiques i cultural. La Fundació Comtal, al seu torn, becarà 103 participants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona