Educació

Escola Valenciana ha presentat el document “Trenta per trenta”

L'entitat cívica presenta trenta mesures necessàries per desenvolupar la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV) el dia que es commemoren els trenta anys de la llei

La professora Adela Costa, el tres centres que van recórrer al TSJ valencià per a obrir línies en valencià i el Grup d'Estudis del Medi Murbiter són els premiats d'aquesta edició amb el guardó dissenyat per l'escultor Andreu Alfaro

La XI Nit d'Escola Valenciana s'ha celebrat el 23 de novembre de 2013 a Canet d'en Berenguer, en el Camp de Morvedre. És la gala de lliurament dels guardons d'Escola Valenciana i la presentació de les poblacions on s'organitzaran les Trobades d'Escoles en Valencià el pròxim any.

Els guardons reconeixen la tasca que realitzen entitats i persones per la normalització del valencià en diversos àmbits. Pel que fa a les Trobades 2014, s'estendran per la geografia valenciana sota el lema “Escola Valenciana, la nostra escola”.

Aquest esdeveniment reuneix representants d'entitats i institucions socials, culturals, acadèmiques i del món polític. És per això que s'ha comptat amb la presència, entre d'altres, de Juan Pablo Valero, subdirector general d'Innovació i Qualitat Educativa de la Conselleria d'Educació, del president de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer, de les universitats públiques valencianes, del món editorial, representants del sindicats de l'ensenyament de CCOO-PV, la Intersindical Valenciana i UGT-PV, així com dels partits polítics PSPV-PSOE, Coalició Compromís, EUPV i ERPV.

L'XI Nit d'Escola Valenciana ha tingut com a eix central la commemoració del 30 aniversari de la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV). En el seu discurs, Vicent Moreno ha destacat la necessitat d'una llei com la LUEV i ha explicat que aquesta ha de ser una llei efectiva i els drets lingüístics dels ciutadans han d'estar fermament assegurats.

El president d'Escola Valenciana ha presentat en l'acte el document “Trenta per trenta”, que són trenta mesures per a trenta anys de LUEV que es condensen en cinc àmbits: el polític, l'administratiu, el social, l'educatiu, i l'àmbit de la cultura i la comunicació.

Aquestes propostes estan dirigides als polítics i governants valencians i des de l'entitat cívica s'ha apel·lat a la necessitat del consens de totes les forces polítiques per fer-les efectives com més aviat millor.

La decisió de tancar RTVV per part del president de la Generalitat Valenciana també ha estat un tema molt present a la vetllada cultural d'Escola Valenciana.

La gala dels guardons ha servit per a agrair la resposta social a la crida econòmica que Escola Valenciana va anunciar fa un mes. Queda just una setmana perquè finalitze el Verkami “Fes Escola Valenciana!” i continuen fent-se aportacions per assegurar el funcionament de totes les activitats que porta a terme l'entitat.

Guardonats per Escola Valenciana

Redacció

* Guardó a la Trajectòria Individual: Adela Costa.

Un guardó dirigit a persones que treballen pel valencià en l'àmbit educatiu. En aquest cas, està més que sobrat el seulliurament.

* Guardó a l'Ús Social del Valencià: CEIP Rei En Jaume, CEIP

Ramon y Cajal de Xirivella i CC Sant Cristòfor Màrtir de Picassent

El guardó que reconeix l'ús del valencià per part de

col•lectius de diversos àmbits. Els tres centres han estat l'exemple de la lluita en positiu per obrir línies d'ensenyament en valencià i per a aconseguir-ho ha calgut arribar als tribunals i fer justícia amb una sentències favorables del TSJ valencià.

* Guardó Extraordinari: Grup d'Estudis del Medi Murbiter

S'atorga a entitats o personalitats valencianes amb un

estret vincle amb la cultura i habitualment arrelats a la comarca on se celebra eixe any La Nit. El Grup d'Estudis del Medi Murbiter treballen com a col•lectiu del Camp de Morvedre amb projectes que tracten la necessitat d'arrelar l'escola al medi que l'envolta, així com l'interés i l'estudi del folklore comarcal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Protesta contra la possible implantació d’una planta de biogàs

Camarles

Desnonen una família amb una filla de cinc anys a Tarragona

Tarragona

La unitat de drons dels Mossos a l’aeroport entrarà en servei aquest any

figueres
medi ambient

Barcelona triplicarà l’energia fotovoltaica en tres anys

barcelona
societat

Hortolans de Manresa, indignats pel tall d’aigua per regar

Manresa
SALUT

El Trueta incorpora un TAC que ofereix imatges durant la intervenció

GIRONA
Salut

Balcells assegura que l’assistència mèdica al Baix Segre està “garantida”

Lleida
GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró