Educació

Les notes de tall pugen en gairebé la meitat dels graus

El doble grau de física i matemàtiques repeteix com a nota més alta

El de medicina, psicologia i ADE continua sent el més sol·licitat

La demanda exterior per estudiar a Catalunya va creixent

Més de 46.000 estudiants s'han preinscrit ja per accedir el curs vinent a les universitats públiques catalanes i a la de Vic-Central. D'aquests, que són una mica menys que els preinscrits el curs passat, un 87,79% ja tenen una plaça assignada i un 67,82%, la que havia situat en primera opció, dos punts per sobre de l'any passat.

Tanmateix, la nota de tall ha pujat suaument respecte a la de l'any passat en 212 estudis (entre els quals, sis dels deu amb notes de tall més altes), mentre que s'ha mantingut en 166 i ha caigut en 69. Aquest increment contrasta amb una mitjana d'accés lleugerament inferior, de 7,046 a 7,035, i amb l'augment de 120 places pel qual s'arriba a les 39.854. Malgrat la pujada de les notes de tall de quasi la meitat dels graus, les variacions sempre són ínfimes. Per això, els responsables de les Proves d'Accés a la Universitat parlen de dades continuistes. Seguint amb aquesta continuïtat, també els dobles graus de física i matemàtiques, que ofereixen la Universitat Autònoma i la de Barcelona, repeteixen amb les dues notes de tall més altes. I ho fan des del 2012, a causa de la baixa oferta –només 20 places cadascun–. En els dos casos, la nota de tall també ha augmentat, seguint la tònica general, si bé ja el curs passat el doble grau de l'Autònoma va superar per primera vegada la barrera dels 13 punts.

Si en aquest cas que la nota sigui alta és culpa de l'escassa oferta, en el cas de medicina al Campus del Clínic (UB), la tercera nota de tall més elevada, també és culpa de l'altíssima demanda. De fet, i seguint la continuïtat amb l'any anterior, medicina a la UB és el grau més sol·licitat de tots. El segueixen, com ja és habitual, psicologia i administració i direcció d'empreses.

El que també creix és el nombre i el percentatge d'estudiants de fora de Catalunya que sol·liciten estudiar als centres catalans. Si l'any passat eren 10.376, enguany són 10.705, amb una presència important d'estudiants de la resta de l'Estat: 16,13% respecte del total d'estudiants, per davant del 7,09% que representen els de fora de l'Estat. Mercè Jou, del consell interuniversitari, va recordar les dades per justificar el preu del crèdit.

Un 15% dels nous estudiants de la URL, estrangers

La Universitat Ramon Llull, agrupació d'universitats privades, ha augmentat les sol·licituds d'admissió, amb una mitjana d'1,32 peticions per plaça. Un 15% de les demandes són de l'exterior.

Alta demanda pels tres nous graus de tres anys

Al setembre s'estrenen els graus de tres anys aprovats al Parlament abans de la moratòria que atura la creació de nous estudis d'aquesta durada, que el mateix Parlament va aprovar a l'abril. Global Studies de la UPF, i de 40 places, té una nota de tall de 12,070. Bioinformàtics, de la UPF, la UPC i la UB, amb les mateixes places, 7,916. Creació artística per a videojocs (UB), 80 places i un 5 de nota.

Més estudiants que opten per les arts i humanitats

Els graus de la branca d'arts i humanitats guanyen estudiants després d'anys de caigudes. Enguany són l'11,22% del total (4.542 estudiants), mentre que l'any passat representaven el 10,94%.

Les revisions dels exàmens no canvien les notes

Només 2.683 de les 7.215 sol·licituds de revisió d'examen van canviar la nota i, a més, només en un 58% dels casos la van poder millorar. “Per la fiabilitat de les proves”, va dir Mercè Jou.

El 2017 s'estrenaran les noves PAP

Les proves d'aptitud personal, obligatòries per als futurs mestres, canviaran de format amb vista al curs vinent per adoptar una nova estructura de dos exàmens que avaluaran, respectivament, les competències comunicatives i de raonament crític i les logico-matemàtiques. Així ho va aprovar el Consell Interuniversitari el 9 de juny. Les proves, que segurament es faran el dissabte després de les PAU, i d'una durada de dues hores i d'una i mitja per cada examen, han d'assegurar que tots els qui accedeixin als estudis de magisteri tinguin un bon nivell lingüístic i matemàtic. En l'edició d'enguany, en què, com en l'any passat, només s'havia d'aprovar la mitjana dels exàmens de català i castellà i no baixar d'un 4 en cap dels dos, els objectius no s'han assolit i tant la mitjana del de català (4,8) com la del de castellà (4,6) han estat suspeses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp