Societat

La capital i el Rosselló

Perpinyà, ciutat oberta i cultural, cohesiona una comarca de transició entre els sorrals de la costa i els cims dels Pirineus

Hi va haver un temps en què per als catalans del sud anar a Perpinyà era un símbol de resistència, d’afirmació o de descobriment. Allà es podien trobar des de llibres prohibits fins a antics companys de lluita republicans o pel·lícules d’altura que ajudaven a trencar la repressió i les ànsies de llibertat. Estem parlant d’un passat present que des de fa quatre dècades s’ha superat, en què s’ha produït una metamorfosi que ha fet de la capital de la Catalunya del Nord una ciutat que s’ha sabut sobreposar a les pròpies circumstàncies i ha esdevingut el centre turístic d’una comarca en què els sorrals de la costa i els cims dels Pirineus estan a tocar. Més enllà del Castellet i el museu de la Casa Pairal, la capital rossellonesa aplega una àmplia oferta museística i cultural que ens pot portar des del Museu d’Art Jacint Rigau –que entre altres obres fonamentals inclou una joia gòtica, l’extraordinari retaule de la Trinitat (Llotja de Perpinyà)– fins al Centre d’Escultura Romànica de Cabestany, on s’exposen moltes peces arribades de Sant Pere de Rodes, sense oblidar el Centre Internacional de Fotoperiodisme, on es compilen les millors imatges de les edicions de Visa pour l’Image –la gran exposició que ha convertit Perpinyà en una referència internacional–, i el Museu d’Història Natural. També es pot iniciar la ruta que ens portarà a descobrir les obres d’Aristides Maillol, el gran escultor nascut a Banyuls de la Marenda, que habiten indrets fonamentals com el pati de la Casa de la Vila, on es pot gaudir de Mediterrània. Perpinyà és una porta oberta amb barris singulars com el de Sant Jaume, un microcosmos regit per regles pròpies on el català és llengua franca i es poden degustar totes les gastronomies del món i amb un potent centre comercial, al voltant dels carrers de la Llotja, la plaça de la República, on les botigues s’alternen amb els cafès o les clàssiques visites a la catedral, al Palau dels Reis de Mallorca o a la Casa Xanxo. Per als amants de les compres, hi ha una àmplia oferta multicolor que tant es pot trobar al mercat de la plaça de les Castanyes com als establiments de roba, vins, formatges i embotits de qualitat.

Palau del Vidre

Com a centre de la comarca, Perpinyà ofereix alternatives. Per als visitants que tinguin ganes de moure’s, si van cap al nord podran trobar la fortalesa de Salses i els estanys de Barcarès, mentre que si es decanten cap a la serra de l’Albera, trobaran Elna, la ciutat episcopal amb la catedral de Santa Eulàlia i Santa Júlia i on hi ha la maternitat que va acollir els republicans. A 5 quilòmetres, el Palau del Vidre és un poble ple d’encant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona