Societat

Catalunya ha perdut prop de cent jutges des del 2015

Un informe del Consell de l’Advocacia Catalana i de la UAB alerta de la reducció de la plantilla judicial, mentre per primer cop des del 2009 s’incrementen els assumptes pendents de resoldre

Catalunya va registrar un 6% menys de jutges i magistrats l’any 2017 respecte del 2015, que equival a 51 professionals menys, fet que implica que els ciutadans catalans van ser atesos per menys jutges (10,8 per cada 100.000 habitants) que la mitjana espanyola (11,8), que també està ben lluny de la mitjana de la Unió Europea (21 jutges). És una de les xifres que van destacar ahir els autors del tercer informe sobre l’estat de l’administració de justícia l’any 2018, impulsat per l’Advocacia Catalana i la UAB a través de la càtedra Observatori Social i Econòmic de la Justícia.

La reducció de la plantilla és encara major si es consulten les darreres dades del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Aquest 2019 hi ha un total de 771 jutges i magistrats a Catalunya, és a dir, 94 menys que l’any 2015.

La reducció del nombre de professionals pot ser un dels motius perquè “per primer cop des del 2009, és a dir, des de l’inici de la crisi”, a Catalunya es resolen menys assumptes dels que s’ingressen, i el 2017 es va situar en un “notable” 9,9%, van sostenir els investigadors Jaume Blasco i Joan-Josep Vallbé. Els jutjats que tenen més assumptes pendents per resoldre són: l’àmbit civil, amb 37.247 casos (22% del total) i el contenciós administratiu, amb 1.366 casos (6,8%). Amb tot, els autors destaquen que també s’ha de tenir en compte que el 2017 es trenca la tendència del 2010 amb la baixa de nous assumptes i es registren 5,8% casos més que el 2016, sobretot en l’àmbit civil, amb un 15,6% més.

El president del Consell de l’Advocacia Catalana, Ignasi Puig Ventalló, i la degana de la Facultat de Dret de la UAB, Esther Zapater, van destacar que aquests estudis són importants perquè “l’administració faci polítiques de servei al ciutadà”. En aquest sentit, la consellera de Justícia, Ester Capella, va admetre que cal millorar serveis, com demanen els advocats en una nova enquesta, però també va afegir: “En Serveis Penitenciaris, sabem el retorn social de cada cèntim d’euro que invertim, però en l’administració de justícia, amb una llei de transparència espanyola menys exigent que la catalana, no ho sabem.” Des del Departament de Justícia s’insisteix a reclamar que els 60 milions d’euros anuals que Catalunya recapta en taxes, el govern espanyol els reinverteixi en els jutjats catalans.

LA FRASE

En l’administració de justícia no sabem quin retorn social té el cèntim d’euro invertit per falta de transparència del govern espanyol
Ester Capella
consellera de justícia

Només el 5% de les sentències en català

Una altra dada de l’informe és que la llengua castellana manté “la hegemonia” en l’Administració de Justícia, i un 95% de les sentències de primera instància estaven redactades en castella el 2018. És a dir, un 5% són redactades en català, xifra que fins ara Justícia situa en un 8%. Els autors van aclarir que el percentatge és extret de l’enquesta a 109 advocats vers la llengua de l’última resolució rebuda.

Justícia no prou eficient, segons 109 advocats

Un de cada tres advocats catalans del total de 109 que van respondre una enquesta de l’informe del CICAC-UAB consideren que l’Administració de Justícia “funciona malament”. La mostra és reduïda.

Més de mil demandes de veïns en fallida

L’Advocacia Catalana també va presentar un estudi per promoure el procediment de la llei de la Segona Oportunitat a ciutadans en fallida. Dels 3.273 peticions, 1.130 van ser a Catalunya l’any 2018.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia