Salut

La radioteràpia durant la cirurgia arriba a Girona i a Badalona

Es poden beneficiar d’aquesta tècnica pacients de càncer de mama que tenen un bon pronòstic

L’Institut Català d’Oncologia (ICO) de Girona i el de Badalona, conjuntament amb els hospitals de referència del territori (hospital Josep Trueta i Germans Trias i Pujol, respectivament) ofereixen des de fa algunes setmanes el servei de radioteràpia intraoperatòria, adreçat a pacients amb càncer de mama. Amb aquesta tècnica, en el mateix moment de la intervenció quirúrgica per a l’extracció del tumor s’aplica radiació sobre la base tumoral amb l’objectiu d’evitar que les cèl·lules canceroses es reprodueixin. A la base tumoral és on es produeixen més del 90% de les recaigudes.

Es poden beneficiar d’aquesta tècnica pacients de més de 60 anys, amb un tumor de mama de baix risc i sense afectació als ganglis, és a dir, que tenen un bon pronòstic. Són entre el 5% i el 7% de les pacients amb càncer de mama que es tracten en aquests dos centres, segons l’ICO. Aquesta tractament, que s’aplica per mitjà d’un equip portàtil i que acostuma a durar vint minuts, substitueix les sessions de radioteràpia posteriors i es mantenen les mateixes taxes de guariment que amb la teràpia convencional. Tot plegat, redunda en una millor qualitat de vida dels pacients.

El 30% dels tumors en dones

El càncer de mama és el més freqüent en les dones a Catalunya, amb prop de 4.600 casos a l’any, la qual cosa representa gairebé el 30% de tots els tumors en dones. La taxa de supervivència ha augmentat considerablement gràcies als nous fàrmacs i tractaments i en aquests moments se situa, als cinc anys del diagnòstic, en el 85%. La tècnica de la radioteràpia intraoperatòria és un avenç en l’evolució dels tractaments de càncer de mama menys agressius, segons destaca l’ICO. Amb la seva implantació als centres de Girona i Badalona, tota la xarxa de l’Institut Català d’Oncologia disposa d’aquesta tècnica, que el 2015 es va posar en marxa a l’ICO Hospitalet de Llobregat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia