Societat

Molló commemora el 360è aniversari del Tractat dels Pirineus

La Mancomunitat de la Vall rememora la divisió fronterera i el seu significat actual

El Tractat dels Pirineus va traçar fa 360 anys una línia administrativa que dividia els estats francès i espanyol i que també va dividir Catalunya. Amb la signatura d’aquest tractat, van passar sota jurisdicció francesa el Rosselló, el Vallespir i el Conflent i una part de la Cerdanya, a part de 33 pobles de la vall del Carol i del Capcir, excepte Llívia.

La Mancomunitat de la Vall de Camprodon i l’Ajuntament de Molló inicien demà la commemoració d’aquesta efemèride per fer memòria històrica dels fets i per analitzar i debatre el significat actual de la frontera, que, a la zona, va separar en dos estats Molló de Prats de Molló. Amb inscripció prèvia i des de coll d’Ares, tothom qui vulgui podrà participar demà (9.30 h) a la sortida De muga a muga, comentada per Guies Roc Blanc. Els participants resseguiran les fites que marquen la frontera i coneixeran els principals detalls del Tractat dels Pirineus i de la delimitació que va comportar.

A la tarda i a l’Ajuntament de Molló (18.00 h), la tècnica del projecte El patrimoni militar de la vall de Camprodon, Alícia Guillaumes, pronunciarà la conferència L’edat moderna a la vall de Camprodon; i el delegat de l’afitament de la frontera a Girona, Joan Capdevila, parlarà sobre La delimitació de la frontera. Es tracta dels actes previs a la inauguració de l’exposició sobre el 360è aniversari del tractat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia