Educació

34.547 alumnes s’enfronten avui a la selectivitat

Per primer cop la prova d’història es podrà fer en aranès i l’alumnat andorrà es podrà examinar a la Seu d’Urgell

Un total de 34.547 estudiants s’han matriculat enguany en les proves d’accés a la universitat (PAU), que comencen avui i s’allargaran fins divendres. Es tracta d’una xifra que supera en 631 persones el nombre d’inscrits l’any passat. La major part, 28.383, són alumnes que han acabat el batxillerat aquest curs escolar; 3.392 són estudiants de matrícula lliure, que van estudiar batxillerat en anys anteriors i no van fer les PAU o bé que volen millorar nota, i, finalment, 2.772 són estudiants provinents de cicles formatius de grau superior que s’examinen d’alguna assignatura en la fase específica. La selectivitat s’estructura en dues fases: la general, que és obligatòria i consta de cinc exàmens –llengua catalana i literatura, llengua castellana i literatura, llengua estrangera, història i una matèria que s’ha d’escollir entre fonaments de les arts, llatí, matemàtiques i matemàtiques aplicades a les ciències socials–, i l’específica, que és voluntària i serveix per pujar nota després d’examinar-se de fins a tres matèries d’entre 22 assignatures. Per aprovar la selectivitat, qüestió imprescindible per poder estudiar a la universitat, s’ha d’obtenir un 5 de mitjana entre la nota dels dos anys de batxillerat, que compta un 60%, i la de les PAU, que té un valor del 40%. A la fase específica es calcula la nota amb les dues millors qualificacions, un cop ponderades, obtingudes en matèries vinculades als estudis que es vulguin cursar –també es té en compte l’assignatura vinculada als estudis de la fase general–. La nota d’admissió por arribar als 14 punts.

Un total de 2.700 professionals de la universitat i l’educació secundària treballen en l’elaboració de les proves, que enguany presenten dues novetats: l’alumnat de la Vall d’Aran, que s’examina a la Universitat de Lleida, tindrà enunciats d’examen redactats en aranès en la matèria d’història, i els andorrans que es vulguin examinar en la fase específica faran els exàmens en el tribunal de la Universitat de Lleida ubicat a la Seu d’Urgell. Hi haurà un total de 161 tribunals en 20 poblacions i n’hi haurà d’específics per als 1.116 alumnes amb necessitats educatives especials. Els resultats es podran consultar a partir del dia 26 de juny.

LA FRASE

Les PAU són unes proves que estan basades en els principis d’igualtat, mèrit i capacitat
Lluís Baulenas
secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia