Educació

Educació suspèn per ara la polèmica reforma de l’FP

El departament no aplicarà els canvis en la formació professional dual fins que els negociï amb els sindicats

La reforma, publicada a l’abril, va posar en peu de guerra els representants dels docents

El Departament d’Educació ha deixat sense efecte la resolució del 24 d’abril que decretava una sèrie de modificacions en la formació professional (FP) dual per al curs vinent i que havia motivat la protesta unànime dels sindicats. A banda de les presses per aplicar un model que suposava la modificació del currículum a partir del setembre, els sindicats i els docents agrupats en la plataforma Defensem l’FP es queixaven de la falta de diàleg del departament i van arribar a demanar la destitució del director general de Formació Professional Inicial i Ensenyaments de Règim Especial, Joan Lluís Espinós. El Departament d’Educació va fer un tomb i ahir va anunciar la retirada de la polèmica resolució i va obrir un període de negociació amb els sindicats aplegats en la mesa sectorial –CCOO, UGT, Ustec-STEs i Aspepc-SPS–. Els sindicats i la patronal Foment del Treball van valorar positivament la retirada de la resolució.

Educació plantejava un model que es començaria a aplicar el curs vinent, que pretenia, a més d’aprofundir en la relació entre centres educatius i empreses, millorar l’organització de la formació a les aules, on conviuen els alumnes de la formació inicial i la dual. En la primera modalitat es fan ara entre 300 i 400 hores de pràctiques a les empreses i, en la dual, 900 com a màxim. Educació volia introduir el curs vinent més pràctiques: en el primer cas, 500 hores ampliables a 600. I, en el cas de la dual, arribar de les 1.000 ampliables a 1.300. A més, establia un model més competencial amb el desenvolupament de mòduls professionals de síntesi al grau mitjà i de projecte al grau superior. També es proposava ampliar l’import de les beques equiparant-les al salari mínim interprofessional i potenciar la figura dels tutors. Aquests canvis anaven acompanyats de la unificació del currículum en un mateix cicle formatiu per als alumnes de l’FP inicial i la dual en el primer curs, mentre que en el segon curs hi hauria una part comuna de formació als centres i a partir d’aquí una especialització a l’empresa. La voluntat era augmentar la xifra d’alumnes que opten per l’FP dual, que ara és del 10%, i situar-la el 2025 en la mitjana europea, del 30%.

La resolució va provocar l’alarma entre els sindicats i la plataforma Defensem la FP pels possibles efectes que podria tenir la reforma en les hores lectives. Rodrigo Plaza, responsable de FP de la federació d’educació de CCOO, i Ricard Bellera, secretari de Treball i Economia del mateix sindicat, explicaven dijous passat que els canvis en l’FP dual repercutirien també en la inicial pel que fa a la distribució d’hores lectives. “S’hauran de fer igualment 1.000 hores lectives però en treure hores per fer més pràctiques i per fer el treball de síntesi s’haurà de fragmentar aquestes hores en més matèries i hi haurà molta intensitat en el primer curs, cosa que motivarà més abandonament de l’alumnat”, asseguraven Plaza i Bellera. Els sindicats i la plataforma temien que els canvis curriculars deixessin sense feina prop de 500 docents. Les discrepàncies van motivar a finals de maig una concentració de protesta davant del departament durant la celebració d’una mesa sectorial en què no es va avançar en la negociació, el que va motivar que els sindicats s’aixequessin de la taula.

Educació va afirmar ahir en un comunicat que “dona valor al consens que existeix en relació amb la necessitat de concertació d’un nou model de formació en alternança” i planteja ara mantenir la mateixa organització i el mateix contingut curricular i treballar, juntament amb el Departament de Treball, Afers Socials i Família, en la concertació del model català de FP dual amb els sindicats i les patronals més representatives. El departament “presentarà a les meses corresponents els aspectes organitzatius de la formació inicial en l’alternança que se’n derivi i plantejarà a les direccions del centres educatius les innovacions curriculars necessàries”, va explicar ahir en el comunicat amb la intenció de millorar l’èxit educatiu i la inserció professional de l’alumnat.

Satisfets amb el canvi

Ahir mateix, sindicats i departament es van reunir en la mesa sectorial, on els representants d’Educació “van fer autocrítica”, segons Plaza, que es va mostrar satisfet de la rectificació: “Esperem que serveixi d’exemple per a futurs desplegaments”, va afirmar. Els sindicats rebran a finals de mes la documentació per poder-la discutir en la mesa tècnica que es convocarà al juliol i que depèn de la mesa sectorial de l’educació pública, on es negocien les condicions laborals del professorat.

CCOO i UGT van emetre ahir un comunicat conjunt en què valoraven positivament la retirada de la resolució i la voluntat de negociar un model de FP dual “integrador i sostenible, a l’altura de les demandes, necessitats i exigències de la societat catalana”. També va valorar positivament la retirada Foment del Treball, que va assenyalar que la resolució “introduïa canvis que no van ser concertats i afectava iniciatives en marxa que els centres educatius havien consensuat amb les empreses”.

El portaveu d’Ustec-STEs, Ramon Font, es va mostrar, en canvi, més crític en valorar que “Educació no ha parlat d’una retirada total, sinó d’una moratòria d’un any, que és insuficient”, i va reclamar un model de tres anys en què es mantinguin les hores de pràctiques però es reforci l’ensenyament al centre. El sindicat continua reclamant la dimissió del director de FP i del conseller, Josep Bargalló, i tem que les negociacions es duguin a terme en la Comissió Rectora del Sistema de Formació i Qualificació Professional, on només participen CCOO i UGT, a més del govern i la patronal. La Intersindical-CSC es va felicitar per la retirada de la “nefasta” reforma i va comminar a “no abaixar la guàrdia”.

És una petita victòria, però queda molt per fer. Amb voluntat de diàleg es pot arribar a acords
Rodrigo Plaza
Responsable de FP de CCOO
No s’ha parlat d’una retirada total de la reforma de l’FP dual. La moratòria d’un any és insuficient
Ramon Font
Portaveu d’USTEC-STEs
La resolució afectava iniciatives en marxa que els centres havien consensuat amb les empreses
Foment del Treball


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia