Societat

Prop de la meitat dels majors de 65 anys utilitzen Facebook i WhatsApp per combatre la soledat

Segons un estudi, el 67% de les persones grans se senten soles

El 44% de la gent gran, majors de 65 anys, veuen les xarxes socials com el primer instrument per no sentir-se soles. Majoritàriament utilitzen Facebook i Whatsapp per connectar-se amb el seu entorn. Les trucades als familiars i amics són la segona via, amb un 23% dels casos. Així ho demostra l’estudi ’La soledat de les persones grans’, elaborat per l’Associació Serveis Integrals per a l’Envelliment Actiu (SIENA) i promogut per Mémora, que xifra en un 67% les persones majors de 65 anys que se senten soles, un percentatge més acusat en el cas dels homes vidus, que arriba al 89%. L’informe s’ha presentat aquest dimecres en el marc de la Fira Gran que enguany arriba a la 21a edició amb 450 activitats gratuïtes i l’objectiu de superar les 30.000 visites.

L’estudi també demostra que el 15% de la gent gran fa cursos presencials fora de casa, va al gimnàs, se’n va a la plaça del poble o al mercat, centre cívic o a la biblioteca per interaccionar amb la resta de les persones i evitar la soledat. Només un 18% de les persones grans no utilitza cap d’aquestes opcions perquè assegura no sentir-se sol.

La soledat entre les dones és més acusada entre les separades, un 78% assegura que s’ha sentit sola, un percentatge similar en vídues, un 7%. Així, l’enquesta demostra que les dones participen més activament en les activitats del seu entorn i que tenen una xarxa social més variada.

Pel que fa a les vacances, el 69% de les persones enquestetes assegura que en farà aquest estiu i només un 31% assegura que es quedarà a casa. D’entre les que no en faran, el 33% és per motius econòmics i un 23% per no molestar o per no saber amb qui anar-hi.

L’enquesta s’ha fet a 864 persones majors de 65 de Catalunya durant els mesos d’abril i juny d’enguany i s’ha presentat aquest dimecres durant la inauguració de la FiraGran, un saló que arriba a la 21a edició. Estarà obert fins dissabte a les Drassanes de Barcelona amb 450 activitats gratuïtes, com ara una gran caminada, una trobada sardanista o un festival de corals.

El certamen també premia aquest any Ventura Pons, Federico Mayor Zaragoza i Joan Majó amb els premis Fundació FiraGran 2019. Llum Delàs, recollirà el guardó per la seva dedicació a favor de la gent gran desfavorida i a l’Associació Dret a Morir Dignament a Catalunya. El guardó que reconeix una iniciativa a favor de la gent gran és per a Age Plataforme Europe, programa de la Unió Europea que lluita en contra de la discriminació de la gent gran.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia