Societat

Un terratrèmol de 6,7 graus sacseja el nord-oest del Japó

Malgrat la magnitud del sisme només es registren alguns ferits lleus i no es té constància de danys materials greus

El tremolor provoca una alerta de tsunami que s’aixeca posteriorment

Un terratrèmol amb una magnitud de 6,7 graus en l’escala de Richter ha castigat aquest dimarts el nord-oest de Japó i ha provocat un alerta de tsunami en una àmplia zona costanera. Finalment, però, el fenomen només ha deixat alguns ferits lleus i no s’ha informat de danys materials greus.

El moviment sísmic s’ha registrat a les 22.22 hora local (15.22 hora catalana) amb epicentre al mar, a prop de la costa nord-occidental del Japó, enfront del límit que separa les prefectures de Niigata i Yamagata.

La zona costanera més castigada està bastant despoblada, motiu pel qual només s’han produït alguns ferits lleus, segons ha informat el ministre portaveu del govern, Yoshihide Suga.

Inicialment, l’Agència Meteorològica de Japó ha informat que el tremolor era d’una magnitud de 6,8 graus en l’escala de Richter, però en una roda de premsa després de la mitjanit s’ha corregit la dada a la baixa i l’ha situada en els 6,7 graus, si bé encara és una valoració provisional.

També s’ha corregit la profunditat de l’epicentre, ja que inicialment s’ha dit que era de 10 quilòmetres i després s’ha revisat fins als 14 quilòmetres.

En una primera roda de premsa per donar a conèixer els efectes del tremolor, Suga ha assegurat que les dues centrals nuclears de Niigata i Yamagata no han registrat anomalies.

Els tremolors i el risc de tsunamis causen especial preocupació a Japó per l’impacte que pugui haver-hi en les centrals nuclears que operen al país, especialment les situades a la zona costanera.

El país asiàtic té molt present la tragèdia de l’11 de març de 2011, quan es va produir un sisme de 9,0 graus Richter i el tsunami posterior va desencadenar una catàstrofe a la central nuclear de Fukushima Daiichi. Aleshores va haver-hi més de 18.000 morts i desapareguts, en el pitjor desastre que ha patit el país després de la II Guerra Mundial.

Tot just després de registrar-se el moviment tel·lúric d’avui, l’Agència Meteorològica de Japó ha demanat als habitants de la zona costanera de les localitats més exposades que evitessin apropar-se al mar i busquessin refugi.

L’alerta de tsunami s’ha donat des de l’inici del moviment sísmic per a les prefectures de Niigata, Yamagata i Ishikawa, però s’ha aixecat gairebé tres hores després.

La intensitat registrada per l’Agència Meteorològica per a aquest tremolor a la regió de Niigata ha estat de 6+ graus en l’escala japonesa (de 0 a 7), que suposa un terratrèmol violent.

A Yamagata la intensitat ha estat de 6– i a Fukushima, de 5 graus. A la prefectura de Saitama, al nord de Tòquio, la intensitat registrada ha estat de 3 graus, la qual cosa implica un sisme l leu, d’acord amb l’escala japonesa.

Tant el portaveu del govern com l’Agència Meteorològica han fet crides a estar vigilants davant possibles rèpliques i els efectes del tsunami.

Dues hores després de primer tremolor s’han registrat almenys set rèpliques, amb magnituds d’entre 2,7 i 4.0 Richter.

Segons la informació oficial, en els propers set dies hi ha una probabilitat d’entre el 10 i el 20 % que hi hagi una rèplica amb una magnitud semblant a la del tremolor registrat aquesta nit.

L’Agència Meteorològica ha informar que en les properes hores s’esperen pluges a Yamagata i Niigata i ha alertat sobre la possibilitat d’ensulsiades de sòls que han quedat inestables.

La cadena pública de televisió NHK ha informat de vies tancades i interrupcions al servei de ferrocarril a la zona, però no d’accidents. El tràfic dels trens bala de la zona ha quedat interromput durant diverses hores per revisar l’estat de les vies.

Prop de 10.000 habitatges en les prefectures de Yamagata i Niigata s’han quedat sense llum, segons les dades que ha ofert Suga.

L’oficina del primer ministre japonès, Shinzo Abe, ha creat un gabinet de crisi per seguir els efectes del moviment sísmic.

En breus declaracions als periodistes després de la mitjanit, Abe només ha dit a la població que estigui vigilant pels tsunamis o possibles rèpliques.

El Japó s’asseu sobre l’anomenat anell de foc, una de les zones sísmiques més actives del món, i pateix terratrèmols amb relativa freqüència, per la qual cosa les infraestructures estan especialment dissenyades per aguantar tremolors forts.

En zones com les regions castigades avui la població està especialment preparada per a aquest tipus de moviments tel·lúrics. Segons els experts, això ha pogut contribuir a què només s’hagi registrat un nombre no determinat de ferits lleus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia