Societat

Crítiques a la ubicació del segon tanatori de Girona

Les associacions de veïns de Palau-sacosta i Sant Narcís Sud reclamen més places d’aparcament i més controls mediambientals en el futur tanatori d’Àltima, al Mas Xirgu

Les associacions de veïns de Palau-sacosta i de Sant Narcís Sud critiquen la ubicació del futur segon tanatori de Girona, que l’empresa Àltima té previst obrir al carrer Can Pau Birol del Mas Xirgu, i han demanat una reunió amb l’alcaldessa per tractar les afectacions que tindrà sobretot en la mobilitat i en l’emissió de gasos.

Les dues associacions, que van presentar al·legacions al projecte que han estat desestimades, subratllen que estan d’acord que hi hagi un segon tanatori a la ciutat, perquè hi hagi competència amb Memora, però consideren que hi ha altres zones dins del mateix Mas Xirgu que serien millors. En concret, apunten a la zona més propera als bombers. El president de l’associació de Palau-sacosta –barri al qual pertany Mas Xirgu–, Romà Montreal, subratlla que el tanatori se situarà “en una zona comercial i no industrial” del polígon, poc donada al recolliment que cal en el dol, mentre que la presidenta de l’associació de Sant Narcís Sud, Dolors Hernández, a més, fa èmfasi en la proximitat d’“un col·legi, diversos supermercats, restaurants i botigues” i al que fet que limita amb dos barris, Sant Narcís i Can Gibert del Pla. Hernández es mostra preocupada perquè el projecte preveu un servei d’incineració que emet gasos amb partícules en suspensió que poden afectar les activitats adjacents. En aquest sentit, tot i que la llei demana fer un control dels vectors ambientals cada sis anys, reclama que es faci almenys cada any. A més, lamenta que només s’hagi demanat un informe de contaminació atmosfèrica a la Generalitat arran de la seva al·legació.

L’altra principal preocupació de les associacions, sobretot de la de Palau-sacosta, és la manca d’aparcaments i les repercussions en la mobilitat. El projecte del tanatori preveu 35 places d’aparcament, una xifra que Roman veu totalment “insuficient”. Reconeix que legalment és correcte, però avisa que, si no es rectifica provocarà, “col·lapses circulatoris”; una possibilitat que el consistori va desestimar en les al·legacions adduint que hi ha la connexió en bus de la línia 5. Roman recorda que a Memora també hi arriba el bus i el nombre de places és el doble i tot i així sovint fa curt, i calcula –tenint en compte la capacitat de l’oratori que tindrà el tanatori d’Àltima (154 seients i 37 persones més dempeus)– que caldrien 105 places, el triple de les projectades. Per això, ha reclamat en una nova petició a l’Ajuntament, que faci “com va fer amb el futbol” i habiliti un lloc en un espai proper al polígon com a aparcament dissuasiu. Des del consistori, confirmen que hi ha prevista una trobada de l’alcaldessa amb les associacions i assenyalen que no es volen fer consideracions públiques fins a parlar-hi.

LES FRASES

L’aparcament previst és insuficient. S’ha d’habilitar, com en el futbol, un espai com a pàrquing dissuasiu
Romà Montreal
President de l’associació de veïns de Palau-Sacosta
Volem conèixer l’informe ambiental i que s’analitzin els vectors cada any
Dolors Hernández
pRESIDENTA DE L’AV sant narcís sud


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona