Societat

Innovació en femení

Tot i els obstacles que encara hi ha, augmenta el nombre de projectes empresarials innovadors liderats per dones

Acostar carreres tècniques i referents a l’escola, entre les assignatures pendents

Una quarta part de les empreses biomèdiques creades en els darrers cinc anys a Catalunya tenen una dona com a directora executiva o fundadora, segons les últimes dades de Biocat, organisme que promou a casa nostra el sector de les ciències de la vida. La tendència és creixent: entre les companyies creades l’any passat, el percentatge arriba fins al 45%. Queda molt per fer perquè encara cal despertar moltes vocacions científiques i tecnològiques femenines, i també continuar posant fi a greuges històrics, però s’està avançant i aquest diari en vol deixar constància. És per això que estrenem avui una sèrie de reportatges centrats en dones que han impulsat la seva pròpia empresa tecnològica en àmbits tan variats com ara la medicina, les noves tecnologies o la moda.

Segons Biocat, les empreses de la branca de ciències de la vida amb més presència de dones en l’equip fundador o directiu són les de tecnologies mèdiques, amb un 32%. Com relata Jordi Naval, director general de l’associació, “la paritat no és perfecta, però augmenten tant el nombre de dones emprenedores com el de dones inversores”, les que decideixen en quines empreses dipositen la seva confiança els grans fons i, per tant, els seus diners.

Referents a l’escola

Per la catedràtica d’arquitectura i tecnologia de computadors Ana Ripoll, presidenta de l’Associació Bioinformatics Barcelona, “s’estan fent esforços per treballar la base, que més dones apostin per estudis relacionats amb el món de la tecnologia, però és important que s’incideixi en les primeres etapes educatives”. També pensa que és vital que “es visibilitzi l’impacte que moltes aplicacions tecnològiques tenen en el benestar de les persones”, ja que això pot interessar especialment les noies. Maria Eugenia Rodríguez, directora de la Unitat de Materials Compòsits del centre tecnològic Eurecat, coincideix que cal treballar els referents des de primària i també fer una bona orientació professional: “No s’ensenya ni quines carreres ni quines sortides laborals hi ha”, lamenta.

Les emprenedores entrevistades expliquen que, tot i treballar moltes hores, impulsant les seves empreses guanyen flexibilitat i eviten el sostre de vidre que limita moltes de les companyes que treballen per a tercers. Comandant el seu propi projecte, asseguren, arriben allà on els porta la seva feina i la seva ambició. Res més els para els peus.

LES XIFRES

45
per cent
de les firmes biomèdiques creades a Catalunya l’any passat tenen una dona com a fundadora.
32
per cent
de presència femenina en l’equip directiu hi ha en les empreses de tecnologies mèdiques.
8
dones
protagonitzen la sèrie d’estiu d’aquest diari centrada en emprenedores tecnològiques.

Un robot que opera, entre les aportacions

Alícia Casals, catedràtica d’arquitectura i tecnologia de computadors de la UPC i creadora d’una empresa dedicada al disseny i al desenvolupament de sistemes robòtics d’aplicació mèdica, Rob Surgical, és una de les protagonistes de la sèrie que avui estrenem. El Bitrack, un robot de cirurgia laparoscòpica que permet operar amb més precisió i estabilitat, és el primer sistema que llançaran al mercat i la firma està tancant una ronda de finançament de cinc milions d’euros per impulsar el projecte. Durant els propers dies, aquest diari publicarà, en format reportatge, la història que hi ha darrere de vuit firmes tecnològiques que, com Rob Surgical, estan impulsades per dones.

Entre altres casos, ens farem ressò dels passos fets per Talía Bonmatí i el grup que va cofundar, Dinbeat. Ha desenvolupat un arnès que controla la salut del gos que el porta perquè els veterinaris tinguin els pacients tota l’estona controlats. El món del big data també hi serà present, amb la start-up Amalfi Analytics, així com Julianna Ribera, que ha creat un programari que vol ajudar a millorar la gestió sanitària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia