Societat

L’oposició, a punt avui per tombar el decret del lloguer

Anuncia el vot contrari i insta a refer-lo en consens amb grups, entitats i ens locals

El govern lamenta que la CUP i els comuns, al final, votin amb el PP, Cs i el PSC en contra de limitar el preu

Si no hi ha un inesperat gir de guió a última hora, el Parlament tombarà aquest migdia el decret 9/2019 aprovat pel govern el 21 de maig, que pretenia actuar d’urgència per contenir el preu dels lloguers d’habitatges. Tots els grups de l’oposició van anunciar-hi ahir el seu vot negatiu, per diverses raons, per bé que els que donen suport al govern, i en especial ERC –la iniciativa va partir de la consellera de Justícia, Ester Capella– no llançava la tovallola i confiava encara en un pacte a última hora que permeti convalidar-lo avui per passar-lo a tramitar tot seguit com a projecte de llei, i recollir esmenes i modificacions dels grups.

“A aquesta hora no tenim els vots però no defallirem, perquè se’ns fa molt estrany veure que CUP i comuns no hi donen suport, perquè representa el que demanaven fa uns mesos”, etzibava el líder parlamentari Sergi Sabrià. Tot i això, els republicans tampoc descartaven que, per evitar una derrota dolorosa, el decret s’acabi retirant abans, com de fet van reclamar aquests grups, que van retreure al govern que hagi actuat “d’esquena” a les entitats del sector, els ens locals i els altres grups parlamentaris, i el va instar a obrir un debat amb tots ells que permeti tirar endavant mesures de manera molt més consensuada. “Tal com està ara el decret hi votarem en contra”, sentenciava la portaveu dels comuns, Susanna Segovia, que recordava fórmules de diàleg com les emprades en la llei d’emergència residencial o la dels vehicles VTC. A més de les formes, la CUP també va criticar que el decret no inclogui sancions o parteixi d’un índex de referència amb els preus actuals, que ja creu sobredimensionats, i es va oferir a asseure’s per parlar-ne des de zero. Cs i el PP, que no veuen bé intentar regular el mercat, i el PSC també van anunciar el seu vot en contra, si bé aquests grups van esgrimir el “demolidor” informe del Consell de Garanties Estatutàries que alerta de diversos punts del text que poden ser inconstitucionals. La socialista Eva Granados va demanar una “estratègia catalana d’habitatge”, en lloc de “pedaços”.

Segons el decret aprovat, la Generalitat estaria facultada per fer possible la contenció dels preus del lloguer. Un dels aspectes més destacats és la impossibilitat que els lloguers superin, per regla general, el 10% de l’índex de referència dels preus. També s’estableix la possibilitat d’un increment addicional del 5% per aspectes exclosos del sistema d’indexació però que donen més valor a l’habitatge. Tot això s’aplicaria en municipis i barris que abans han de ser declarats “zones de mercat tens”. Pels edificis de nova construcció o rehabilitats es permetria un 20% més durant els cinc anys posteriors a l’acabament de les obres. Responsables de Justícia es van reunir ahir a la tarda amb membres del Sindicat de Llogaters, la CUP i comuns per acostar posicions, i tramitar el decret com a projecte de llei i enllestir-lo en mig any, però no va sortir-hi cap entesa.

Pel que fa a l’informe del Consell de Garanties Estatutàries, que sosté que el decret llei vulnera articles de l’Estatut i la Constitució perquè l’Estat és qui té la competència exclusiva en obligacions contractuals, la catedràtica de dret civil de la UB Esther Arroyo manifesta que el dictamen, no és vinculant, és “molt complet i acurat”, però afegeix que “ningú sap realment què inclouen les bases d’obligacions contractuals”. El consell valida que la Generalitat reguli el contracte d’arrendament, però no el preu perquè afecta l’economia, l’interès general. Per Arroyo, “la clau de volta en els arrendaments és el preu, i l’Estat no en pot fixar un d’igual arreu”, i per tant, sosté, decau el raonament del consell.

Emparat pel Codi Civil

La catedràtica afegeix que mentre l’Estat no dona eines ni incentius, la Generalitat proposa un control “light” de preus i “ben intencionat”. Sosté també que el límit fixat es podria encaixar i emparar en el Codi Civil català, del qual el llibre sisè, aprovat el 2017 i declarat constitucional, recull dos articles (el 621.45 i 46) en què es permet rescindir un contracte per “avantatge injust” i per “lesió de més de la meitat”, que protegeixen tant l’arrendador com l’arrendatari.

La sortida: un projecte de llei

La portaveu del govern, Meritxell Budó, va anunciar ahir que l’executiu treballa perquè el decret llei d’habitatge passi a ser tramitat pel Parlament. Segons Budó, el govern té la intenció de tramitar-ne la convalidació a la cambra legislativa, fet que permetria acceptar-ne esmenes i modificar-lo de la forma que es considerés oportuna. Des de l’executiu van assegurar que treballaran “fins a l’últim moment” per aconseguir els suports necessaris per poder convertir el decret en projecte de llei i tramitar-lo des del Parlament com a tal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia