Societat

Rècords de calor en una cinquantena de poblacions

Artés es manté com la “graella” de Catalunya amb un nou rècord, igual que el 2015

Avui baixa el termòmetre

Rècord de temperatures altes a la majoria de comarques en un mes de juny. L’onada de calor, que començarà a minvar avui lleugerament al litoral, va elevar ahir els termòmetres fins a gairebé 44 graus al Bages i el Gironès, per exemple. Més d’una cinquantena de localitats i estacions meteorològiques van registrar ahir temperatures superiors als 42 graus, un fet que no s’havia produït mai. Són les conseqüències de l’onada de calor, que va arribar ahir al seu punt més alt.

Entre la calorada, destaquen els 43,6 graus d’Artés, que es confirma com el municipi que registra les temperatures més altes del Principat. Ja el 2015 havia assolit els 43 en una altra onada de calor, però aquest cop s’ha superat i manté l’honor d’acostar-se a ser la “graella” de Catalunya. Fa quatre anys, Artés va empatar amb els 43 graus de Banyoles. Però també Vinebre, on hi ha el comandament contra el foc de la Ribera d’Ebre, va arribar als 43,5, igual que Castellbisbal i el Pont de Vilomara.

Ben a prop, però, se situaven una colla de poblacions de la Catalunya Central, el Gironès, la plana de Lleida i les valls del Pirineu, on se superaven amb facilitat els 40 graus. De fet, en més d’una cinquantena d’estacions meteorològiques de la xarxa del Meteocat es van arribar a superar ahir els 42 graus que havien estat la màxima de dimarts.

Tot Catalunya estava ahir de color vermell de perill d’incendi màxim i altes temperatures, en el nivell 6 de risc. Avui decauen la Val d’Aran i la majoria de comarques gironines, i diumenge, tot el litoral. L’interior no notarà la davallada de dos graus diaris de temperatura fins dilluns.

Bona part dels municipis afectats per la calor han adoptat mesures, com ara limitar la feina a l’aire lliure o obrir al públic les piscines municipals, a banda de dur a terme campanyes de sensibilització entre la gent gran o els pares de nadons.

Diferència tèrmica

La calorada va dur ahir també nits tropicals, en què el termòmetre no baixa dels 25 graus a la costa i a l’interior. Curiosament, però, algunes temperatures mínimes sobten per la seva proximitat geogràfica a les màximes. Si bé Das va registrar la mínima temperatura d’ahir vorejant els 10 graus a la matinada, resulta curiós que Vilobí d’Onyar, prop de Girona, registrés 12 graus de mínima a la matinada, quan al migdia es va acostar als 40, gairebé 30 graus de temperatura més amunt.

La calorada ha afectat amb més virulència fins i tot el sud de l’Estat francès. L’aire fred del Cantàbric feia girar la calorada africana cap a l’est, i s’ha mantingut instal·lada a la meitat sud, on s’han registrat rècords de temperatura, sobretot a Occitània, la Provença i els Alts Marítims. Vilavièlha (al Llenguadoc) va arribar als 45,1 graus, rècord històric de l’Estat francès. La població està situada entre Montpeller i Nimes i, segons Meteo France, va arribar a aquesta temperatura prop de les dues del migdia. L’anterior rècord era de 44 graus el 2003.

Més de 40.000 escoles de França que encara estaven obertes han acabat el curs abans d’hora, sobretot les del nord i els Alps, que encara feien classe.

LES XIFRES

43,6º
de temperatura va registrar ahir Artés (Bages), la més alta de Catalunya, un grau i mig més que dijous.
45,1º
és el rècord de calor a l’Estat francès assolit ahir, a Vilavièlha (Llenguadoc) entre Montpeller i Nimes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra