Societat

Colau i Collboni pacten un govern per a Barcelona del tot al marge del procés

Els socialistes es queden amb l’àrea econòmica, si bé el pressupost es manté sota control dels comuns

Batlle i Subirats tindran rang de tinents d’alcalde

Acord d’esquerres per al govern de Barcelona. Una afectuosa encaixada i dos petons entre Ada Colau i Jaume Collboni va certificar ahir al migdia el pacte entre comuns i socialistes pel repartiment del poder a l’Ajuntament de la capital del país, una estratègia política que, com el seu nom indica, posa l’accent en les polítiques progressistes i de ciutat i deixa absolutament al marge el procés sobiranista que viu el país. “Cada partit té la seva estratègia en la qüestió nacional”, va advertir Colau, circumstància que Collboni va ratificar en assegurar que el seu partit està molt en contra que el llaç groc que demana la llibertat dels presos pengi de la façana de l’ajuntament. Desavinença absoluta en una qüestió nuclear de país, però no va passar res, Colau va assegurar que el que es va presentar ahir és “un acord estable de govern centrat en la ciutat de Barcelona”.

I l’acord negociat durant els últims quinze dies entre Jordi Martí, dels comuns, i Laia Bonet, del PSC, preveu un repartiment equitatiu del poder amb una macroestructura dividida en sis tinències d’alcaldia, una xifra gens habitual a l’Ajuntament de Barcelona, on cada partit dirigirà tres grans àrees d’acció.

Amb Ada Colau d’alcaldessa, per a Jaume Collboni s’ha reservat el paper del primer tinent d’alcalde i la direcció de tota l’àrea econòmica de l’Ajuntament. D’ell dependrà tota la promoció econòmica, des de la creació d’ocupació fins al turisme, el comerç, la promoció de la ciutat, a més de les relacions institucionals. L’únic àmbit que s’escaparà del seu control directe és el de la distribució dels diners de la caixa, que quedarà en mans dels comuns. D’aquesta manera, Jordi Martí, que durant el mandat passat va exercir de gerent municipal, alternarà aquesta vegada la regidoria de Presidència i Pla de Barris amb la de Pressupost.

Martí –que havia compartit militància al PSC amb Collboni– assoleix, d’aquesta manera, un paper predominant en la maquinària municipal i apareix com la mostra més evident dels equilibris de poder que comuns i socialistes hauran de fer en una cohabitació en les respectives àrees de govern que no va tenir lloc durant el mandat passat. D’aquesta manera, regidors d’un i altre partit s’agruparan sota les diverses àrees, sigui del partit que sigui el tinent d’alcalde que les dirigeixi. Del total de sis tinències d’alcaldia, les altres dues que corresponen a regidors socialistes són la que dirigirà Laia Bonet i la que pilotarà Albert Batlle, encarregat de l’àrea que s’ha denominat Prevenció i Seguretat Ciutadana, amb la clara voluntat de no marcar un to excessivament repressiu en una àrea sobre la qual hi haurà una gran pressió perquè el cos policial de l’Ajuntament actuï amb rigor i contundència.

Les tinències d’alcaldia que han correspost als comuns les portaran Janet Sanz, Laura Pérez i Joan Subirats, el número dos de la llista de Colau, que tindrà assignat a la seva àrea Jordi Rabassa com a regidor responsable de la Memòria Democràtica.

A grans trets, el repartiment de les àrees de govern no ha generat cap sorpresa, ja que els comuns s’han quedat la política d’habitatge i social, la cultura i l’àrea que era bandera de la seva campanya, la lluita contra l’emergència climàtica que viu la ciutat. Per la seva part, era del tot previsible que la gestió econòmica i de la seguretat passés a mans dels socialistes, que també s’han quedat àrees menors com ara Joventut i Esports.

Pel que fa als districtes, els comuns continuaran al capdavant de la zona més efervescent de la ciutat, Ciutat Vella, mentre que el PSC s’ha assignat el territori de Nou Barris, espai on el vot de les esquerres és molt disputat, o el de les Corts i Sarrià Sant Gervasi. Districtes dels comuns seran Gràcia, l’Eixample, Sant Andreu i Sants.

LES FRASES

El que presentem avui és un acord per a Barcelona, amb Barcelona per damunt de tot
Ada Colau
ALCALDESSA DE BARCELONA
Nosaltres no estem d’acord a mantenir el llaç groc al balcó, però és un acord de la junta de portaveus
Jaume Collboni
Primer tinent alcalde de barcelona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia