Societat

Que la calor no t’amargui l’estiu

Salut recorda amb una original campanya els consells a seguir davant les onades de calor, cada vegada més freqüents

La primera onada va deixar registres històrics de temperatura, tres casos de cop de calor i més activitat als hospitals i centres de primària

Per a moltes persones, l’estiu és sinònim de vacances, de festa, d’aprofitar el temps de lleure per fer activitats a l’aire lliure o de descansar plàcidament sobre una gandula o al sofà. Però per tal que això sigui així, cada vegada s’ha d’estar més alerta amb un factor que ja amenaça amb convertir-se en una incòmoda companya de viatge en aquesta època de l’any: la calor.

Perquè, oi que no sembla gaire agradable esperar el bus a 40 ºC? I estar treballant sota el sol inclement de l’agost? I passar un dia a la platja sense para-sol i amb la nevera buida? Qualsevol d’aquestes escenes poden amargar l’estiu a qualsevol, però hi ha un conjunt de recomanacions bàsiques que, si se segueixen, poden alleujar aquesta sensació asfixiant en aquells dies en què el termòmetre no fa més que pujar. Són consells bàsics que el Departament de Salut ha recopilat en la campanya ‘Un estiu sense UFFF’ i que recorden, per exemple, la importància d’hidratar-se i beure aigua, de ventilar i mantenir fresques les llars, d’evitar fer esport i esforços a l’aire lliure a les hores centrals del dia i de protegir-se del sol amb crema solar.

L’especial incidència en conscienciar la ciutadania en aquest sentit que fa enguany la Generalitat respon a una conclusió ja molt compartida: els efectes de les elevades temperatures de l’estiu poden considerar-se tan preocupants com l’impacte de la grip a l’hivern. I hi ha dades que ho ratifiquen.

Per exemple, que durant l’estiu passat, en què es van produir 2 onades de calor, es notifiquessin 65 casos de cop de calor i 28 morts per aquesta causa, la xifra més elevada registrada des del 2004. I pel que fa a aquest estiu començat fa poc, ja hem passat una primera onada de calor històrica, amb temperatures mai assolides a Catalunya -com la màxima de 43,8 ºC d’Alcarràs, al Segrià- i un balanç de 3 casos de cop de calor registrats al Pla d’actuació per prevenir els efectes de les onades de calor sobre la salut (POCS) . A més, els serveis d’urgències hospitalaris de Catalunya van augmentar el nombre de visites totals, i el telèfon 061 CatSalut Respon va atendre més de 500 trucades relacionades amb aquesta primera calorada .

Hospitals i centres d’atenció primària, preparats per a l’estiu

Els infants, però també la gent gran o les persones que pateixen malalties cròniques, estan especialment exposats a patir les conseqüències d’una calor excessiva, com ara un cop de calor o deshidratació. Passi el que passi, però, la xarxa sanitària pública de salut està preparada i ha adequat els seus serveis a l’activitat assistencial de l’estiu, quan la població sovint es concentra en unes zones determinades, sobretot a la costa.

Així, el CatSalut ha augmentat el dispositiu de professionals per reforçar l’atenció primària i hospitalària amb fins a 503 professionals equivalents addicionals, la majoria per als equips d’atenció primària. En aquest àmbit, les regions sanitàries de Terres de l’Ebre, Tarragona i Girona són les que reben la major part d’aquest increment de personal. Pel que fa als hospitals, com cada estiu, el dispositiu permet respondre a qualsevol activitat, tot seguint criteris clínics. De fet, aquesta adequació funcional dels centres s’adapta a les necessitats d’assistència que es produeixin, de manera que es pugui donar una resposta adequada i flexible en tot moment.

A més, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) compta aquest estiu amb 25 unitats addicionals de suport vital bàsic i avançat, que realitzaran 31.260 hores de servei. Aquestes mesures amplien la cobertura a les zones de costa, en què durant l’estiu augmenta significativament la població.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA
societat

Irídia reclama un mecanisme independent per controlar les actuacions policials

barcelona
societat

Prop de 200 persones, a la III Jornada Gironina de Recerca per Residents

girona
societat

Els delictes amb violència a la Garrotxa han crescut un 28% el darrer any

olot

Dinamització i sostenibilitat, objectius de les properes llums de Nadal

girona
infraestructures

S'inicien les obres de protecció de talussos a la N-260a entre Olot i Ripoll

olot
sequera

Dessaladores privades sense limitació i piscines com a refugi climàtic

barcelona

Salut i Ajuntament acceleren tràmits per fer els nous equipaments sanitaris

TERRASSA
medi ambient

Reus engega una prova pilot amb contenidors intel·ligents

REUS