Salut

Primer robot per a biòpsies de pròstata, a la Clínica Girona

És el primer centre de l’Estat espanyol que disposa d’aquest aparell que s’usa durant la ressonància magnètica

Evita les múltiples puncions i és més eficaç

De les dotze punxades habituals es passa a dues

La Clínica Girona té el primer robot de l’Estat espanyol i el 5è en l’àmbit europeu per fer biòpsies de pròstata amb ressonància magnètica. Aquest aparell robòtic, que pot accedir a l’espai on es fa la ressonància magnètica (RM), s’acobla al pacient i permet dirigir la biòpsia sobre la zona de sospita de càncer de pròstata d’una manera molt precisa. Així, es guanya en eficàcia a l’hora de fer el diagnòstic i s’infligeix menys dolor al pacient, perquè es redueix significativament el nombre de punxades per fer la biòpsia: de les 10-12 a què se sotmet habitualment el pacient es passa a dues. I és que, segons va explicar ahir el doctor Joan Carles Vilanova, la metodologia diagnòstica d’aquest càncer és fer biòpsies sistemàtiques “a cegues” amb ecografies transrectals. “El problema és que amb l’ecografia no es veu el que es pot veure amb ressonància magnètica. La tecnologia ens permet tenir un robot que és compatible dins de l’espai de la RM i, amb la imatge més precisa, dirigir l’agulla. L’avantatge és que només necessitem fer dues puncions, perquè anem directament on és el tumor. I estalviem punxades. Per tant, és un aparell que permet ser més precisos i fer menys mal al pacient”, va explicar ahir el doctor Vilanova, que fa vint anys que estudia l’aplicació de la RM en pròstata.

Des que es va posar en marxa aquesta metodologia, ara fa una setmana, a la Clínica Girona s’han fet tres biòpsies a pacients, amb resultats òptims. Es tracta d’un acte que dura uns 30 minuts i que, a diferència de les ecografies transrectals, es fa sense anestèsia. “D’aquests tres casos, el primer cas, amb poques punxades, va ser diagnosticat de càncer. A aquest pacient era la primera biòpsia que se li feia. L’objectiu és justament diagnosticar amb poques punxades. Amb la tècnica de l’ecografia transrectal, com que no és gaire eficaç, s’han de fer diverses tandes de biòpsies fins que algun dia el càncer dona la cara. Es tracta de detectar el càncer com més aviat millor i fer la biòpsia”, va exposar el doctor Vilanova.

La Clínica Girona ha adquirit aquest aparell per 125.000 euros i els pacients que, per indicació mèdica, vulguin fer-se aquest tipus de biòpsia, hauran d’abonar-ne 850. Algunes mútues inclouen aquest prova dins de la seva cartera de serveis.

El doctor Vilanova va indicar que les últimes guies internacionals recomanen fer servir la RM per diagnosticar el càncer de pròstata. Quan la RM detecta una possible lesió sospitosa de càncer, les guies recomanen l’ús de biòpsies dirigides. La Clínica Girona ha estat pionera en la implantació de la RM de pròstata l’Estat espanyol en l’última dècada, motiu pel qual el centre Ressonància Girona i el seus directors, els doctors Vilanova i Joaquim Barceló, han rebut diferents guardons d’àmbit estatal i internacional i sumen múltiples publicacions.

LES XIFRES

13
per cent
dels homes de més de 50 anys tenen càncer de pròstata. La taxa de mortalitat és d’un 2-3%
850
euros
és el preu que costa fer-se la prova a la Clínica Girona, la primera de l’Estat a oferir-la.

El càncer de pròstata sense risc, sobrediagnosticat

El càncer de pròstata és molt freqüent en homes de més de 50 anys (entre un 11-13%), però té una taxa de mortalitat relativament baixa (2-3%). El doctor Vilanova va explicar ahir que hi ha dos tipus de càncer de pròstata. El més freqüent no és maligne i no avança, mentre que el menys freqüent és significatiu, agressiu i potencialment mortal.

Segons destaquen els especialistes, és més freqüent que els homes morin sense saber que tenen càncer de pròstata i menys freqüent que la causa de la mort sigui un càncer de pròstata.“El que hem de detectar és el tipus de càncer maligne. Fins ara es feien moltes biòpsies sense veure si hi havia un tumor. Hi ha persones que són diagnosticades del càncer que no és maligne; de manera que estem sobrediagnosticant i sobretractant un càncer que no té cap risc per al pacient. El que hem de diagnosticar és el càncer que sí que és important i que és el que detectem amb ressonància magnètica, i és a aquests, que s’ha fer una biòpsia”, va argumentar el doctor Vilanova.

En l’última dècada la ressonància magnètica (RM) de pròstata ha evolucionat i permet localitzar amb bona fiabilitat la presència del tumor agressiu de pròstata. Així, la RM permet estalviar de fer biòpsies innecessàries quan no hi ha sospita de càncer encara que el PSA (la proteïna que segreguen les glàndules prostàtiques) sigui elevat, ja que moltes vegades aquesta elevació del PSA és deguda a hipertròfia de pròstata i no a un càncer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia