Societat

Els robatoris amb violència pugen un 31% a Barcelona

Colau i Buch atribueixen la majoria d’aquests delictes a grups reincidents i volen un canvi de legislació per poder-los empresonar

Es posaran més efectius al carrer i es reobriran comissaries

Els fets delictius a Barcelona han pujat molt el primer semestre del 2019. En general un 9%, però si apropem la lupa al carrer veurem que els delictes contra el patrimoni han pujat un 10%; els robatoris violents i/o amb intimidació, un 31%, i aquests delictes quan s’han comès al mig del carrer, han pujat fins a un 35%. Els robatoris amb força en establiments comercials han pujat un 66%, segons les dades que ahir van fer públiques l’Ajuntament de Barcelona i el Departament d’Interior, que també van insistir ahir que les detencions han pujat més d’un 17%, i en concret un 85% les relacionades amb els robatoris amb violència a la vida pública.

El cas és que, segons van coincidir ahir l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el conseller d’Interior, Miquel Buch, màxims responsables de la junta de seguretat que es va reunir ahir per analitzar aquestes dades i buscar estratègies per solucionar el tema, el principal problema és que la majoria d’aquests delictes, que també són els que provoquen una gran sensació d’inseguretat, els cometen bandes organitzades. Colau i Buch van denunciar que des que es va treure l’agreujant de reincidència al Codi Penal, aquestes bandes delinqueixen impunement i els seus membres desenes de cops són detinguts i els mateixos cops queden en llibertat després de pagar una multa: una roda impossible de parar si no hi ha un canvi legislatiu.

A l’espera, doncs, que al Congrés es pugui presentar una iniciativa legislativa per canviar la llei per poder posar entre reixes els reincidents, la junta de seguretat va aprovar ahir diverses mesures, entre les quals una que ja havia avisat Buch dijous que es duria a terme: l’arribada de 320 mossos a la ciutat. Aquests mossos el que faran bàsicament serà patrullar i fer prevenció, una tasca molt oblidada darrerament i que ha donat ales a la delinqüència.

Una altra mesura molt important acordada ahir per la junta de seguretat serà la reobertura de la comissaria de sota la plaça de Catalunya, que portaran de manera conjunta Mossos i Guàrdia Urbana, i l’adequació de la comissaria de l’estació de Sants. “No pot ser que a una persona la robin al passeig de Gràcia i hagi d’anar a denunciar-ho a la plaça d’Espanya”, va dir Colau.

El conseller d’Interior va explicar que a banda de l’arribada de més mossos (que sortiran de la nova promoció que aquest any es gradua) i l’obertura d’aquestes dues comissaries, es prendran altres mesures, emmarcades totes dintre un pla estratègic Barcelona Ciutat Segura. Una de les mesures és que també es destinaran més comandaments dels Mossos a la ciutat i que la divisió d’investigació criminal (dels Mossos) s’implicarà en la investigació del crim a la ciutat, especialment a Ciutat Vella i en temes com els narcopisos, les agressions sexuals i els furts amb violència que, com s’ha vist, està en molts casos en mans de grups organitzats. En el pla també es preveu que Mossos i Guàrdia Urbana treballin més coordinats, i que la Guàrdia Urbana pugui fer, si cal, tasques de reforç en la investigació.

En la lluita contra la reincidència, el tinent d’alcalde Albert Batlle va explicar que s’ha reunit amb el fiscal superior de Catalunya i que la setmana que ve ho farà amb el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i la jutgessa degana de Barcelona, que han d’estar implicats en la mesura que puguin en la lluita contra la impunitat.

LA XIFRA

115.014
delictes
s’han comès a Barcelona el primer semestre del 2019. Guàrdia Urbana i Mossos han fet 11.322 detencions.

El ‘top manta’, una prioritat

Un dels puntals del pla estratègic Barcelona Ciutat Segura és fer front al top manta, un dels fenòmens que generen més inseguretat i del qual més s’han queixat veïns i comerciants de la ciutat. L’alcaldessa, que va rebutjar que no s’hagués mostrat dura en aquest àmbit (“Què vol dir duresa?”, va etzibar a un periodista que li ho va preguntar), va reconèixer ahir que a partir d’ara s’actuarà amb contundència i que tal com s’ha fet sota l’estació de Renfe de la plaça de Catalunya, d’on s’ha erradicat aquesta pràctica, també s’intentarà fer a la resta de la ciutat. Colau va admetre que el top manta és venda il·legal i ocupació de l’espai públic, però també va recordar que cal atacar el problema en l’origen: el tràfic de mercaderies il·legals, i també, que no es pot oblidar que darrere d’aquesta venda il·legal hi ha un col·lectiu d’immigrants vulnerable que tenen un problema: no poden treballar a causa de la llei d’estrangeria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia