Societat

L’astronau russa Soyuz s’enlaira cap a la Estació Espacial Internacional en un vol d’homenatge a l’Apol·lo 11

Els tres tripulants de la nau duen una insígnia que recorda la de la primera missió tripulada que trepitjar la Lluna

El director de l’agència espacial russa felicita al seu homòleg pel 50è aniversari de la fita

L’astronau russa Soyuz MS-13 s’ha enlairat aquest dissabte amb tres tripulants a bord des del cosmòdrom de Baikonur (Kazakhstan) amb rumb a l’Estació Espacial Internacional (EEI).

La Soyuz ha sortit a l’hora prevista, les 21.28 hora local (18.28 hora catalana), amb l’ajuda del coet portador Soyuz-FG i s’acoblarà a la plataforma orbital d’aquí a sis hores després de donar quatre voltes al voltant de la Terra.

Els seus tripulants, el rus Alexandr Skvortsov, el nord-americà Andrew R. Morgan i l’italià Lucca Parmitano, porten en els seus escafandres un distintiu especial per commemorar el 50 aniversari de la missió de l’Apol·lo 11 a la Lluna.

El distintiu, que recorda l’original, inclou un àliga, la Lluna i la Terra, “així com tres estels que es llegeixen com la xifra romana 50”, ha explicat Parmitano.

Tal com fa mig segle, la insígnia de la Soyuz MS-13 no inclou els noms dels astronautes, perquè els seus resultats, com els de Apol·lo 11, “pertanyeran a tota la Humanitat”.

Es tracta del segon viatge a l’EEI de Parmitano i el primer de l’astronauta nord-americà. Pel cosmonauta rus aquesta serà la seva tercera missió.

Parmitano i Skvortsov s’estaran a l’estació 201 dies, fins al 6 de febrer de 2020 i Morgan es quedarà a la plataforma fins a l’1 d’abril del proper any, és a dir, 256 dies.

Els astronautes se sumaran a la tripulació que es troba en l’EEI des del març passat: el cosmonauta rus Alexéi Ovchinin i els astronautes nord-americans Christina Hammock Koch i Nick Hague.

Durant la seva estada la nova tripulació durà a terme un passeig espacial i realitzarà un ampli programa d’experiments.

Pels cosmonautes russos l’experiment més important serà Ispitatel, durant el qual hauran de rebre la nau Soyuz MS-14, que en comptes d’una tripulació humana transportarà e robot antropomorf FEDOR.

Skvortsov i Ovchinin comprovaran a la pràctica les capacitats del robot de complir missions en futures naus espacials de transport de “nova generació”.

El Centre d’Entrenament de Cosmonauts ja ha negat que el robot tingui previst realitzar de moment alguna activitat extravehicular.

D’altra banda, el director de l’agència espacial russa, Roscosmos, Dmitri Rogozin, ha felicitat avui al seu homòleg de la NASA per la fita de l’Apol·lo 11, que va allunar fa mig segle amb tres astronautes a bord: Neil Armstrong, Buzz Aldrin i Michael Collins.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

L’Ajuntament de Vic introduirà clàusules lingüístiques en els contractes públics

vic
Iran

La Policia de la Moral torna a detenir dones per no portar el vel islàmic

Barcelona

Cap a la “taxa justa” de residus, a Girona

Girona

Fundesplai augmenta el nombre de participants a les seves activitats

Barcelona

Més expedicions i millores d’horaris del bus cap a Barcelona

CASTELLBISBAL
societat

El polígon petroquímic de Tarragona comptarà amb 575 sensors de risc químic

tarragona
barcelona

Colau i Asens s’embarcaran a la Flota de la Llibertat per portar ajuda a Gaza

barcelona
Unió Europea

Brussel·les requereix informació a TikTok sobre la nova aplicació

Barcelona
pensament

El funeral de Josep-Maria Terricabras serà demà al matí al Tanatori

Girona