Societat

El Ter es torna a omplir de piragües

Uns 130 esportistes van participar ahir en el 18è descens entre Bescanó i Girona

La prova popular de descens pel riu Ter que anualment organitza el club Salt-Ter va arribar ahir a la seva 18a edició. Cap a 130 piragüistes van inscriure’s-hi per cobrir els aproximadament sis quilòmetres que hi ha entre la Barca de Bescanó i el parc de les ribes del Ter de Fontajau, a Girona. En general van ser esportistes de la zona, però també d’altres punts de Catalunya i alguns d’estrangers. La majoria –van explicar els organitzadors– tenien força experiència, però d’altres eren novells. Quant a edats, hi va participar un ventall que anava d’una nena de vuit anys a un veterà de més de seixanta. Els alcaldes de Bescanó i de Sant Julià de Llor-Bonmatí van compartir una piragua i en una altra hi anava un regidor de Salt. El delegat d’Esports de la Generalitat a Girona també s’hi va afegir.

Aquesta prova, batejada amb el nom de Memorial Francesc Ferrer i Gironès (en honor del polític, que havia insistit molt a salvar el cabal del Ter), no és competitiva, sinó que pretén ser una trobada festiva que, un cop endreçades les embarcacions i les pales, culmina amb un bon dinar. Per als amants de les estadístiques direm, però, que la sortida es va donar a les onze i el primer a arribar ho va fer a la una tocada. “La idea és anar baixant plegats i frenar una mica per reagrupar-nos quan és necessari”, explicava al final de la jornada Joaquim Fontané, membre de la junta del Salt-Ter. El tram triat per al descens no és especialment complicat, tot i que Fontané matisa: “Si ho coneixes, no presenta problemes, però si no ho has fet mai és diferent.” De punts on cal prestar atenció especial Fontané esmenta la Pilastra (és un parc d’aigües braves) i un parell de corbes de 90 graus.

El cabal

El Salt-Ter i, per extensió, el seu descens popular tenen un caire reivindicatiu, en defensa del cabal del riu. El seu nivell no sol ser l’idoni per navegar-hi en piragua i per això cada cop han de demanar que deixin anar aigua del Pasteral. Aquesta vegada van desembassar prou aigua perquè entre Bescanó i Girona ahir al matí el Ter baixés amb 20 metres cúbics per segon, una quantitat més que suficient. A més, van començar a deixar anar aigua a les vuit del vespre de dissabte, abans del que és habitual. Això va permetre que els fangs es dipositessin al fons i l’aigua no fos tan tèrbola.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia