Societat

Barcelona acull una mostra sobre els abusos del franquisme a Guinea Equatorial

El Memorial Democràtic acull l’exposició ‘Guinea, el franquisme colonial’, una mostra que explica amb il·lustracions, mapes, fotografies, anotacions manuscrites, cites testimonials i objectes, l’impacte i les conseqüències de la dictadura de Franco en aquesta antiga colònia espanyola a ultramar. Inaugurada al maig, l’exposició es pot visitar fins el 17 de novembre i l’entrada és gratuïta.

El treball contribueix a difondre els efectes de la dominació espanyola sobre Guinea Equatorial i, especialment, sobre la població, les seves formes de vida i de govern. Els guineans, com gairebé tots els africans, van ser sotmesos al domini europeu. Fins i tot durant la República van patir de falta de drets. El franquisme, però, va agreujar una situació marcada pel racisme, que conduïa a més discriminació, maltractaments, a l’explotació econòmica i a la despossessió de les comunitats locals.

Organitzada amb 14 panells de textos i imatges, la mostra conforma un recorregut històric, cultural, social i econòmic que va des de l’esclat de la guerra al tròpic l’any 1936 fins a la retirada i posterior declaració d’independència de Guinea Equatorial, el 12 d’octubre de 1968.

 Els diferents panells de l’exposició -comissionada per Gustau Nerin, antropòleg i historiador especialitzat en l’estudi del colonialisme espanyol a l’Àfrica-, desenvolupen les conseqüències per blocs: el falangisme, l’educació, el nacional-catolicisme, l’ocupació i l’autoritarisme, la repressió, l’abús com a sistema, la lluita anticolonial, la política contra el colonialisme, la submissió i el canvi de rumb per les pressions descolonitzadores de l’ONU.

  

Un espai de memòria i reconciliació

 

El Memorial Democràtic -situat al carrer Peu de la Creu 4 de Barcelona- que depèn del Departament de Justícia de la Generalitat, és un centre d’activitats de commemoració, difusió, formació, assessorament i participació social relatives al coneixement del període de la Segona República, la Guerra Civil, la repressió franquista, l’exili, la deportació, els moviments antifranquistes i de la transició cap a la democràcia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia