Salut

Creix un 15% l’atenció per malalties de transmissió sexual

El centre de salut internacional i malalties contagioses Drassanes-Vall d’Hebron en tracta uns 60 casos cada dia

L’atenció per malalties de transmissió sexual continua la tendència a l’alça i el darrer any va créixer un 15%, segons les dades recollides al centre de salut internacional i malalties contagioses Drassanes-Vall d’Hebron. Unes 60 persones arriben cada dia a les noves instal·lacions d’aquesta entitat amb consultes sobre possibles infeccions de transmissió sexual (ITS). Aquests casos representen ja la meitat de les 78.000 visites que va atendre el centre el 2018.

La tendència s’ha mantingut també durant els sis primers mesos del 2019. Arrodonint, hi ha hagut 21.000 consultes relatives a les ITS, davant de les gairebé 13.000 sobre salut internacional i prop de 10.000 sobre tuberculosi.

El cap del servei de malalties infeccioses de Vall d’Hebron, el doctor Benito Almirante, assegura que “l’increment continuat” en la incidència d’aquestes patologies es va començar a percebre deu anys enrere. El fet que Barcelona sigui “una ciutat cosmopolita amb gran moviment de persones” és, segons Almirante, un dels factors que expliquen aquest creixement. També remarca, però, la importància de conscienciar tots els col·lectius, i “especialment els més joves, que no són població de risc” de la importància de l’ús de preservatius.

La coordinadora d’infermeria del centre, Montserrat Llinàs, sosté que el repunt de les consultes es pot deure a l’“ús creixent d’aplicacions de contactes” i al “canvi de pautes culturals” de la societat, que ha suposat un declivi en l’ús del preservatiu. En aquest sentit, els especialistes recorden que la implementació del PrEP, la “profilaxi preexposició” del VIH, fa pràcticament impossible la infecció per aquest virus, però no impedeix contraure qualsevol altra infecció per transmissió sexual.

Els serveis del Centre de Salut Internacional i Malalties Contagioses Drassanes-Vall d’Hebron s’oferien des de fa més de 40 anys a la consulta de Drassanes, el 2013 es va integrar sota la gestió de l’hospital Vall d’Hebron. Ara, les noves instal·lacions permeten una atenció unificada gràcies al treball continuat de 51 professionals en cinc àrees altament especialitzades: malalties de transmissió sexual, salut internacional i medicina del viatger, diagnòstic, tractament i prevenció de la tuberculosi, atenció pediàtrica en aquests àmbits i laboratori de diagnòstic microbiològic. El nou centre permet una atenció més àgil i de qualitat per als pacients i disposa d’una consulta específica, Drassanes Exprés, perquè aquelles persones que hagin tingut pràctiques sexuals de risc però sense símptomes de malaltia puguin accedir a un circuit de diagnòstic ràpid i, en cas necessari, d’accés precoç al tractament.

LA XIFRA

21.084
consultes
sobre ITS han atès al nou centre de malalties contagioses de Drassanes el primer semestre del 2019.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia