Societat

Milers de visitants omplen els carrers de Gràcia en la primera jornada de la Festa Major

24 places i carres, tres més que l’any passat, participen al concurs de guarnits

El barri de Gràcia de Barcelona s’ha despertat aquest dijous en plena festa major. Fins el pròxim dia 21, milers de visitants podran gaudir de les múltiples activitats programades per a tots els públics i edats i recórrer els 24 carrers i places que participen al concurs de guarnits, tres més que l’any passat.

Les ganes de festa s’han traduït en cues de visitants des de bon matí als carrers guarnits més coneguts, com el de Verdi. També han rebut molta afluència de visitants els que s’estrenen en aquesta edició, com la plaça del Nord i la seva recreació d’un poblat indi.

El punt culminat de les primers hores ha estat la Cercavila del Matí de Festa Major que han seguit centenars de persones, molts d’ells turistes.

Després d’arrencar ahir al vespre amb el pregó reivindicatiu i optimista a càrrec de quatre jugadores de bàsquet de l’equip de dones olímpiques de l’acidH-Lluïsos i medallistes en diversos campionats dels Special Olympics, la Festa Major de Gràcia ha començat a rebre aquest dijous al matí els primers visitants que pràcticament des de primera hora han omplert els carrers del barri.

Les cues, principalment als carrers més coneguts, no s’han fet esperar i a partir de les 11 del matí costava entrar a carrers guarnits com el de Verdi, un dels de referència per molts visitants tot i que per alguns aquest any “ha baixat el nivell”.

Com ja és habitual, el perfil de públic al matí és molt diferent al de les tardes i nits amb majoria de famílies amb fills petits i turistes que fugen de les aglomeracions, com el Marc, provinent dels Estats Units i que s’estarà a Barcelona una setmana.

La Sandra, veïna del barri, explica que per poder visitar els carrers guarnits amb els seus dos fills ho ha de fer al matí “perquè sinó és impossible”. Del mateix parer són l’Ernest i la Montse, veïns de Mataró, que tot i començar a visitar carrers ben d’hora afirmen que han vist molta més gent que altres anys.

El que també ha sorprès a molts visitants és la forta presència policial amb molts agents de la Guàrdia Urbana distribuïts per tot el barri.

Tot i que per tot Gràcia hi ha consignes en favor del civisme i el respecte del descans dels veïns, molts reconeixen que fins el dia 21 costarà dormir. “La festa és molt bonica i me l’estimo, però pels que treballem a l’agost que la festa s’allargui fins altes hores de la nit és un inconvenient”, destaca la Sandra.

Una de les novetats d’enguany és la participació de tres nous carrers en el concurs de guarnits, un element que segons els veïns és “símbol que la festa no mor, sinó que creix”.

Després de 50 participant-hi amb el carrer Perill, els veïns del carrer Lluís Vives s’han agrupat en una associació exclusiva d’aquest per tal de decorar el seu carrer en solitari.

També s’han sumat al concurs la Placeta de Sant Miquel i la Plaça del Nord, que per primer any presenta una decoració pròpia inspirada en una tribu d’indis amb l’objectiu d’integrar-se a la festa i deixar enrere la imatge alternativa que havia adquirit en els darrers anys, segons expliquen els veïns.

A banda dels carrers i places que participen al concurs, d’altres també es guarneixen fora del calendari oficial. És el cas, per exemple, del carrer Sant Pere Màrtir, que junt amb Raspall i Lennon, són l’eix de les festes alternatives que s’organitzen des dels anys 60.

Al voltant de l’Ateneu la Torna, els visitants que s’hi acostin podran veure des d’un missatge de Jordi Cuixart, a crides anarquistes i d’altres contra el capitalisme.

També les seus de partits polítics i d’associacions com l’ANC participen de la festa major guarnint les seves seus. Pere Alexanco, de l’ANC, explica que fa tres anys que hi participen perquè la festa és un bon altaveu per a les seves reivindicacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia