Societat

Una vuitantena d’estudiants estrangers de secundària participen en projectes de recerca internacionals a Barcelona

La School for Molecular and Theoretical Biology celebra la seva edició als laboratoris de la UPF i del Centre de Regulació Genòmica

49 noies i 30 nois, estudiants de secundària d’arreu del món, han volgut comprovar de primera mà què significar ser investigador. Així, una part de l’estiu, del 7 al 23 d’agost, el passen a Barcelona on s’hi ha instal·lat, als laboratoris de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i el Centre de Regulació Genòmica (CRG) la School for Molecular and Theoretical Biology (SMTB).

Els estudiants poden escollir projectes de recerca molt diversos per tal d’integrar-se en equips de professionals i poder treballar colze a colze amb els investigadors que s’hi dediquen. Fan classes teòriques i hores de laboratori que els donaran un bagatge per poder escollir amb més coneixement els seus estudis futurs i decidir si faran carrera en la recerca.

Així ho ha explicat el director de la SMTB, Fyodor Kondrashov, que destaca, de tots aquest joves, la gran “motivació i dedicació” que aporten als projectes científics. L’objectiu final del programa és que els alumnes acabin destapant “un interès real” per dedicar-se a la recerca i l’experiència i per això, aposten per oferir-los “una experiència real” al treball que fan els científics actualment. Així, els estudiants que volen accedir al programa i ho sol·liciten, han de presentar una carta de motivació demostrant que tenen ganes d’endinsar-se en el món de les ciències naturals.

El programa consta de diversos projectes i de diferents orígens, i a Barcelona, es fa una posada en comú durant l’època estiuenca. Acompanyats per docents i professors, els estudiants fan classes teòriques però sobretot, experimentació real en laboratoris per, d’aquesta manera, poder comprovar què s’hi fa i com s’hi treballa.

En Marc Masramon és un dels monitors que fa aquesta tasca. El seu vincle amb l SMBT ve de lluny ja que ell, quan tenia 16 anys -ara en té 20-, va participar en una edició de l’SMBT a Rússia. La seva escola li va oferir l’oportunitat de fer aquesta estada d’estiu i la va aprofitar.

Reconeix que l’experiència li “va encantar” i que el va ajudar a triar “el camí que volia fer a la universitat”. Ell sabia que volia estudiar ciències però amb el seu pas per aquesta particular escola d’estiu va escollir Bioquímica a la UB.

Per no desvincular-se de l’escola, ni de la Fundació Zimin que la fa possible, en Marc aprofita les seves vacances a la universitat per ajudar a altres joves que es troben en la mateixa situació que ell fa quatre anys.

Enguany, la Fundació Zimin ha seleccionat nois i noies d’onze països diferents: Rússia, Ucraïna, Bielorússia, Sèrbia, Alemanya, l’Índia, els Estats Units, Regne Unit, Espanya, Filipines i Geòrgia amb l’interès per la ciència com a únic punt en comú.

Les sol·licituds però, els van arribar de fins a 40 estats. Mytya Kashtanov, de Rússia, és un d’aquests joves que està passant part de l’estiu a Barcelona. Té claríssim la seva passió per la biologia, la química i la biologia molecular i per això s’ha apuntat a la SMTB. Està content de ser a Barcelona, admet passió per la Sagrada Família i destaca sobretot, la calor que fa.

La Fundació Zimin escull els estudiants segons el grau de motivació que demostren i confien que servirà perquè els joves tirin endavant carreres científiques. Kondrashov assegura que no poden saber si participar al programa garanteix aquest futur però destaca que la SMTB ofereix també programes de formació per a alumnes que hi ha passat de més joves i els dona l’oportunitat de realitzar recerques més avançades amb científics líders en laboratoris de renom com la Harvard Medical School de Boston, la Universitat de Cambridge de Regne Unit o la Universitat George Washington, durant uns tres mesos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT