Salut

Més casos d’abús de drogues

Els centres d’atenció a les drogodependències van atendre el 2018 un 3% més de pacients

Un 35% dels usuaris van començar un tractament de desintoxicació

L’alcoholisme, la dependència més diagnosticada als centres d’atenció

Els sis centres d’atenció i seguiment a les drogodependències (CAS) de les comarques gironines –que formen part de la xarxa de salut mental gestionada per l’IAS– van atendre l’any passat 4.333 persones, un 2,6% més de casos que l’any anterior, quan se’n van atendre 4.222. El 77% dels usuaris van ser homes i el 23%, dones. Del total de persones ateses als CAS, el 29,7% (1.287) era el primer cop que s’adreçaven a aquest servei. En aquests centres es van fer un total de 70.733 visites, de les quals un 2% (1.311) van ser primeres visites i un 375% (26.539), visites successives. El nombre de visites successives va ser un 16,5% superior a les del 2017. L’activitat relacionada amb el control de tòxics també és remarcable: va generar 27.584 consultes (un 39% de totes les del 2018). Un 15% de les visites (10.688) van tenir com a objecte la dispensació de metadona i un 4% de l’activitat registrada als CAS correspon a teràpies de grup i familiars. El temps d’espera per a una primera visita al CAS va ser de mitjana, el 2018, inferior als 20 dies. En relació amb el 2017, ha baixat el temps d’espera –aleshores era inferior als 25 dies– arran de la contractació de més professionals.

Diagnòstic

L’alcoholisme va ser l’addicció més diagnosticada, amb un 33,6% dels casos, seguit de la dependència a la cocaïna (13,2%), als opiacis (12,9%) i al cànnabis (7%). La mitjana de visites rebudes en funció dels diagnòstics de les persones ateses va ser de 5,48. Però aquesta mitjana varia en funció del trastorn d’addicció. La mitjana més alta de visites va ser per consum de cocaïna, amb 7,94, seguida de les 6,69 a causa de l’alcohol, les 6,22 per consum de cànnabis, les 5,66 per consum de nicotina, les 5,54 per sedants i les 5,50 per consum d’amfetamines i al·lucinògens.

Tractaments

L’any passat, de les 4.333 persones ateses als CAS, un 34,8% (1.510) van iniciar un tractament ambulatori de desintoxicació. La dada és un 8% superior a la del 2018. Un 48% dels pacients es van començar a tractar per combatre un problema d’alcoholisme; un 26,6%, per trencar amb la dependència a la cocaïna; un 12%, per deixar el cànnabis; un 6%, per desenganxar-se de l’heroïna, i un 4%, del consum de tabac. D’altra banda, el 2018 hi havia 698 persones dins del programa de manteniment de metadona que ofereixen els CAS, un 20,34% més que el 2017, amb 580 casos.

698
persones
estaven dins del programa de manteniment de metadona l’any passat.
1.510
pacients
atesos als CAS van començar un tractament de desintoxicació el 2018.

Tallers amb els usuaris per prevenir la sobredosi

N.A

Amb motiu de la commemoració, el dia 31, del Dia Internacional de la Sensibilització sobre la Sobredosi, els centres d’atenció a la drogodependència estan organitzant tallers amb els seus usuaris per tal de prevenir aquesta situació. Els tallers es duran a terme al voltant d’aquesta data. Es tracta d’una iniciativa promoguda per diverses institucions australianes i que té suport internacional. L’objectiu d’aquesta jornada és, d’una banda, recordar les persones que van morir per sobredosi i, de l’altra, conscienciar la població que les sobredosis no només es poden evitar, sinó que es poden prevenir. Catalunya és pionera en la lluita contra la sobredosi. Des de l’any 2009, la sots-direcció general de drogodependències aplica i coordina el programa de prevenció de la sobredosi, en el qual participen centres d’atenció i seguiment a les drogodependències (CAS), serveis de reducció de danys i comunitats terapèutiques. En aquest sentit, el programa de manteniment amb metadona és una de les estratègies clau en la prevenció de sobredosi entre les persones amb dependència a opiacis.

L’abús de l’alcohol va causar tres milions de morts el 2016

L’any 2016 van morir a tot el món més de tres milions de persones com a conseqüència del consum nociu d’alcohol, una quantitat que representa 1 de cada 20 morts, segons dades de l’últim informe de l’OMS sobre la situació mundial de l’alcohol i la salut, que data del 2018. Més de tres quartes parts d’aquestes morts corresponien a homes. En general, el consum nociu d’alcohol va causar més del 5% de la càrrega mundial de morbiditat. De totes les morts atribuïbles a l’alcohol, el 28% van ser com a conseqüència de lesions, com les causades per accidents de trànsit, autolesions i violència interpersonal; el 21%, per trastorns digestius; el 19%, a causa de malalties cardiovasculars, i la resta de malalties infeccioses, càncers, trastorns mentals i altres afeccions. L’informe alerta que malgrat algunes tendències mundials a la baixa des del 2010, la càrrega global de morbiditat i lesions causades pel consum nociu d’alcohol és extremament alta, particularment a les regions d’Europa i d’Amèrica. L’informe descriu la tendència a l’alça que es preveu en els propers 10 anys i assenyala diverses mesures que els països hauran de prendre per reaccionar davant d’aquest possible increment. En el darrer capítol de l’informe es parla de la reducció del consum nociu d’alcohol com “un imperatiu de salut pública”. I destaca, com a reptes principals a l’hora de lluitar contra l’abús de l’alcohol, l’escàs compromís polític, la influència de poderosos interessos comercials i les arrelades tradicions del consum en moltes cultures.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró
Societat

Estudien construir un centre de processament de dades al subsòl de La Sagrera

Barcelona
SANTA COLOMA DE FARNERS

El BOE publica la proposta alternativa del ramal de la MAT fins a Riudarenes

SANTA COLOMA DE FARNERS
SOCIETAT

Glaceres que es desfan als soterranis de la Catedral per Temps de Flors

girona
QUART

La Festa del Fang s’avança al maig i amplia les activitats a tot el mes

QUART
societat

El Zoo provarà un sistema de filtres naturals per reutilitzar aigua

Barcelona
Urbanisme

Les obres de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona