Salut

La demanda de tractament per deixar la cocaïna creix

L’alcohol és la droga que motiva més urgències hospitalàries, mentre que l’heroïna es manté estabilitzada des de l’any 2000

Homes i dones estan igualats en el consum de drogues legals

Després de sis anys de descens gradual, la demanda de tractament per desintoxicar-se de la cocaïna ha augmentat en els últims tres anys. 3.338 persones van iniciar un tractament l’any passat, quantitat que fa deu anys arribava gairebé a les 4.000. Suposa, però, el 24% del conjunt de tractaments per addicció a les drogues, 13.944 en total, ja que la que motiva més consultes per deixar-la continua sent l’alcohol, que s’ha mantingut al capdavant durant els últims 20 anys i representa el 42,2% de les peticions. És, a més, la primera causa d’urgències hospitalàries, seguida de la cocaïna. L’heroïna, que sembla que ha renascut per l’obertura de narcopisos, es manté tanmateix en els mateixos nivells que l’any 2000, un 11% dels casos, dada que contrasta amb el 53% que es va donar el 1992. Està per sota de la demanda de tractament per cànnabis, el 13,8%. El tabaquisme presenta una demanda de tractament menor, del 3,7%, però molta gent el deixa per si mateixa o amb ajut de l’atenció primària.

Aquestes són algunes de les dades de l’informe del Sistema d’Informació sobre Drogodependències de Catalunya del 2018, que ahir van presentar el secretari de Salut Pública, Joan Guix, i el sub-director general de Drogodependències del Departament de Salut, Joan Colom.

Colom va recordar que la tendència en el consum és un fenomen canviant, tot i que l’alcohol es manté al capdamunt del podi. El consum de drogues legals –tabac i alcohol– és similar entre homes i dones, mentre que les il·legals les consumeixen 3,5 vegades més els homes que les dones. Guix va alertar que la distinció entre legals i il·legals “no pot fer oblidar el focus” pel que fa a la mortalitat en el cas de les legals. Colom va destacar el paper que tenen en els accidents de trànsit, ja que el 33% dels morts havien consumit alcohol –gairebé la meitat havien donat positiu en alguna substància–. “Recomanem 0.0 al volant”, va insistir.

També va alertar del perill d’addicció que presenten alguns fàrmacs, com el Fentanil i el Tramadol. I del risc d’exclusió social dels consumidors d’heroïna, que representen la taxa d’empresonament més alta dels drogodependents i d’infectats per VIH. Per intentar pal·liar-ho, Salut té 22 serveis de reducció de danys en què el 2018 es van donar 100 xeringues i 2,4 preservatius de mitjana a cadascun dels 7.000 usuaris. A més, 3.500 persones han passat per les sales de consum ateses per professionals, on cap de les 214 sobredosis ha estat mortal.

LA DATA

1987
Salut
comença a avaluar el nombre d’inicis de tractament ambulatori per drogodependència.

LA XIFRA

13.944
persones
van demanar el 2018 iniciar un tractament per superar l’addicció a alguna droga.

LA FRASE

Amb l’alcohol, sovint no es recorda el moment en què es va començar a consumir-ne
Joan Colom
sub-director general de Drogodependències


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia