Salut

Ofensiva contra el tabac

L’OMS requereix a l’Estat més mesures per reduir el nombre de fumadors

Apujar-ne el preu i ajudar en la desintoxicació, principals reptes de la llei que està de camí

La guerra contra el tabac s’està perdent. Després d’una dinàmica de dècades de descensos i malgrat l’extensa evidència científica sobre els perjudicis físics i econòmics que representa el consum de tabac, el nombre de fumadors va repuntar l’any passat a Catalunya. El Departament de Salut està preparant una nova llei d’addiccions que afegirà més pressió als fumadors. S’ha anunciat que prohibirà fumar als vehicles privats, independentment de si hi viatgen o no infants, i també a les instal·lacions esportives obertes i a les parades de transport públic a l’aire lliure. També s’està estudiant que totes les terrasses dels locals de restauració puguin acabar sent un espai vedat per al fum. Sigui com sigui, amb això no n’hi haurà prou.

Per reduir de manera dràstica i eficaç el nombre de fumadors s’ha d’incidir en el preu. Ho recomanen les societats científiques, metges i assessors en aquesta matèria, i és també la demanda que la Generalitat traslladarà al govern central. Actualment el paquet de tabac costa uns 5 euros i els experts recomanen que s’elevi fins als 10. S’ha comprovat que un increment del 10% en el preu del tabac comporta un descens del 3,7% del nombre de fumadors adults i de gairebé un 10% dels adolescents i joves. Així doncs, doblar-ne el preu podria prevenir i posar fi a moltes addiccions més.

Aquesta pujada dels impostos, que és competència estatal, hauria d’aplicar-se també a la picadura de tabac per enrotllar. El seu ús ha crescut notablement en els darrers anys perquè té una fiscalitat més baixa, i això l’ha fet molt popular entre els més joves.

“Que el preu final dels productes del tabac sigui més elevat ha demostrat tenir un efecte favorable en termes de reduir la iniciació del tabaquisme en l’adolescència i no causar pèrdudes en els ingressos públics”, certifiquen des del Servei de Prevenció i Control del Tabaquisme de l’Agència de Salut Pública de Catalunya.

Disseny unificat

La consellera de Salut, Alba Vergés, va afirmar recentment que, a banda de fixar-ne un preu mínim més elevat, també reclamarà a l’Estat que implanti l’etiquetatge neutre en els paquets, de manera que totes les marques haurien d’adoptar la mateixa tipografia. És una mesura que ja està en vigor a altres estats, però que topa amb la pressió de les empreses tabaqueres i dels venedors.

En tot cas, la pressió de la Generalitat no és l’única que rep Madrid per endurir les mesures antitabac. L’Organització Mundial de la Salut va publicar recentment un informe on remarcava que només 23 estats ofereixen l’estàndard més alt de serveis per deixar el tabac. L’espanyol no hi era, en aquesta llista, d’aquí que els experts de l’OMS li requerien que apliqués mesures com habilitar línies telefòniques gratuïtes d’ajuda i consell per a la desintoxicació, més orientació als centres de salut i teràpies substitutives de la nicotina amb un cost completament finançat per la sanitat pública.

Alguns estudis apunten que el 60% dels fumadors volen deixar el tabac, però només el 4% ho aconsegueixen fer sense cap ajuda. En canvi, l’acompanyament mèdic duplica les probabilitats d’èxit.

Tot i que el Sistema Nacional de Salud estatal no finança aquest tractament, la Generalitat fa uns anys que sí que ho fa per a alguns grups de pacients prioritaris (com les dones embarassades) o que pateixen barreres per accedir a un tractament efectiu (com les persones amb baixos ingressos o les que pateixen trastorns mentals o altres malalties cròniques).

Els electrònics, també

L’OMS també reclama fermesa per no cedir davant la pressió de les tabaqueres de fer passar les cigarretes electròniques o els Iqos (dispositius de tabac escalfat) com a alternatives que ajuden a parar de fumar, perquè habitualment el que provoquen és un consum dual. Actualment tenen una fiscalitat més baixa i s’espera que la nova llei els equipari al tabac convencional “a efectes de la seva publicitat, promoció, venda i consum”.

Si totes aquestes demandes s’accepten o no, ho sabrem amb l’aparició de la nova normativa, prevista per l’any vinent en el cas de Catalunya. Abans, però, hi haurà una campanya per garantir que la llei actual es compleix a les terrasses.

25,6
percentatge
de la població catalana que fumava el 2018, segons dades de l’enquesta de salut de Catalunya.
1.825
euros
és l’estalvi anual que faria en deixar el tabac una persona que fumés un paquet cada dia.

Nova York eleva a 21 l’edat mínima per comprar tabac

El pròxim mes de novembre entrarà en vigor a Nova York una llei que impedeix la venda de tabac i de cigarretes electròniques als menors de 21 anys. “Volem evitar que aquests productes caiguin a mans dels joves i prevenir tota una generació de novaiorquesos d’addiccions costoses i potencialment mortals”, va indicar el governador de l’estat, Andrew Cuomo. La llei també evitarà que aquests productes s’exhibeixin a les botigues si no són dirigits exclusivament a adults. A la ciutat, l’alcalde Bill de Blasio ja va aconseguir que el paquet de tabac tingui el preu més car dels EUA: 13 dòlars per paquet.

El medi ambient, el tercer beneficiat per deixar l’hàbit

Les lleis i ajudes per deixar enrere el tabac busquen, en primer lloc, el benefici dels fumadors, que noten les millores al seu cos al cap de poques hores de deixar-ho, i en segon lloc dels fumadors passius, que fins fa poc en patien les conseqüències sense tenir cap mena de responsabilitat, però que a poc a poc van aconseguint una major cobertura. El tercer gran beneficiat d’eliminar el tabac seria el medi ambient, ja que les burilles que els fumadors llancen arreu triguen fins a 25 anys a degradar-se completament. A més, es calcula que el 8% dels incendis forestals estan causats per puntes llançades des de cotxes.

Uns 1.100 milions de persones són addictes al tabac

El darrer informe de l’OMS assenyala, en el seu últim informe mundial sobre l’evolució de l’epidèmia del tabac, que afecta 1.100 milions de persones al món, una xifra que en termes absoluts es manté estable pel creixement demogràfic tot i que en l’última dècada s’hagi reduït en termes relatius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia