Societat

Una dona protagonitza per primer cop el ball de l’àliga a Manresa

Laia Giralt, de 25 anys i membre de la colla de gegantera de la capital del Bages, fa ballar la bèstia a la plaça major

La figura pesa uns 80 quilos

Laia Giralt Torrescasana, de 25 anys, membre des de ben petita de la colla de geganters de Manresa, es va convertir, ahir, en la primera dona que protagonitza el ball de l’àliga, durant la tradicional ballada de la imatgeria, a la plaça major de Manresa. L’àliga, un dels elements més solemnes de la imatgeria festiva, pesa 80 quilos i el seu ball, amb música de Carles Cases, té una durada d’uns tres minuts. En acabar el ball, Giralt va rebre felicitacions de la família i els companys. El seu pare, Albert Giralt, ja va fer ballar l’àliga, l’any 1995.

Des de l’Ajuntament de Manresa s’explica que la majoria de figures de la imatgeria ja són portades indistintament per homes i dones de la colla gegantera de la ciutat. També els balls de gairebé totes les figures han estat fets per dones en múltiples ocasions. La mateixa Núria Giralt, es detalla, ha estat balladora amb diverses figures de la imatgeria. L’Àliga també té dones portadores, que ajuden al trasllat de la figura, però enguany ha estat la primera vegada que una dona és l’encarregada de fer el ball a la plaça.

La figura de l’àliga de Manresa data del finals del segle XVI. Posteriorment, se n’han fet diverses versions. La prèvia a l’actual datava del 1861.

L’àliga actual es va encarregar al tallista Andreu Descals, amb qui es va determinar que fos de fusta, com havia estat l’àliga barroca del segle XVII, i es va estrenar fa 27 anys, el 30 d’agost del 1992. Aquell dia, es va fer per primera vegada el ball, de tres minuts de durada i amb música del compositor bagenc Carles Cases.

L’àliga té un pes de 80 quilos, una alçada d’1,80 metres, una llargada de 2,20 metres i una amplada d’1,90 metres i porta cavallets per sostenir-la. És de fusta massissa amb guarniments de pell. La corona va ser feta per Manel Casserras, l’escut de Manresa, per Nuri Malats i el vestuari dels portadors és obra de Dolors Baró.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES