Societat

El Parlament reconeix els rescats de refugiats al mar

La cambra catalana entrega la medalla d’honor a l’activista alemanya Carola Rackete i al català Òscar Camps

Els guardonats reclamen l’actuació dels estats europeus per posar fi a aquest drama

“Sortiu i rescateu.” Amb aquesta contundència, l’entrenador de futbol Pep Guardiola treia del terreny de joc i adaptava la frase de Johan Cruyff per destacar la tasca humanitària dels dos activistes guardonats pel Parlament de Catalunya, Òscar Camps i Carola Rackete. El discurs de Guardiola va incorporar altres símils futbolístics per reivindicar la tasca dels equips dels vaixells de rescat com l’Open Arms i l’alemany Sea Watch 3. “Cada vida compta i no defallirem en la tasca irrenunciable i humanística de l’hospitalitat. Aquest partit s’ha de jugar i guanyar, i fins al temps afegit, perquè no el podem perdre; seria sucumbir”, va subratllar Guardiola, que no es va estar de criticar la passivitat dels estats que miren cap a un altre cantó mentre moren milers de persones en l’intent de creuar la Mediterrània.

“Hi ha fronteres que maten i silencis que envileixen”, va dir l’exentrenador del Barça, que, com va recordar un dels dos guardonats de la nit, Òscar Camps, també era mereixedor del mateix premi per l’esforç de liderar un equip que ho guanya tot. “Ara fa quatre anys que ens vam mobilitzar amb un equip que juga una final cada dia, i no deixem jugadors sense jugar. No hi ha mitges parts, ho tenim clar”, deia Camps, que va recordar les 60.000 persones que han rescatat.

Pel responsable de l’Open Arms, és “un disgust que les administracions no facin res”, i va recordar els inicis, quan es van trobar sols, però amb el suport de la ciutadania, que es va mobilitzar per acollir en vista de les imatges colpidores de refugiats ofegats intentant arribar a Europa. “No aspirem a dir què s’ha de fer amb les polítiques migratòries, però defensem el dret a la vida en tota la legalitat i que es torni a respectar l’antiga llei del mar”, va defensar Camps, sense oblidar que l’episodi viscut aquest estiu davant les costes italianes ha estat el més dur de les 65 missions que ha portat a terme l’organització des que es va crear, el 2015. “T’ignoren, et difamen, lluiten contra tu i, al final, guanyes”, va cloure l’activista català. La capitana del Sea Watch 3 no va passar per alt tampoc en la seva intervenció la dura realitat amb què es troben a mar obert i va criticar el paper d’Europa davant la crisi humanitària.

“Els estats han fracassat en els drets de protegir els refugiats”, va dir l’activista alemanya, que va agrair el reconeixement del govern català. Tot i això, Rackete va assenyalar que “les medalles i les paraules no seran suficients”, i que el més important, remarcava, són les “accions de solidaritat” per aconseguir que en un futur es pugui establir que “no hi ha refugiats i només tenim residents”.

Lloc d’acollida

El president del Parlament, Roger Torrent, va recordar que Catalunya ha estat un poble d’acollida on alguns d’aquests refugiats han pogut tenir una segona oportunitat. “Malauradament, però, no tots poden arribar i les xifres oficials parlen de 14.000 morts al Mediterrani”, va lamentar el president, que va insistir que “migrar és un dret i refugiar, una obligació”, tot i que molts dels estats europeus no estan complint amb les quotes d’acollida que ells mateixos es van comprometre a assolir i que s’incompleixen. “Deixin de perseguir i compleixin amb el deure de rescatar”, va manifestar el president de la cambra després que aquest estiu entitats com Open Arms i Sea Watch fossin “amenaçades” amb sancions i amb entrebancs per al desembarcament dels refugiats. Torrent no va obviar que calen més recursos per afrontar la situació de fons i fer “autocrítica” sobre el que porta moltes persones a abandonar casa seva.

La medalla d’or als dos activistes representava, en paraules del president del Parlament, “una manera de dir al món que ens posem al seu costat”. Segons Torrent, tant Camps com Rackete són “el rostre” d’una Europa “humana” que no vol que el mar es converteixi en un “cementiri”. Les impactants imatges dels voluntaris de les dues organitzacions salvant refugiats al mar van acompanyar, a l’inici de l’acte, Joan Dausà, que va interpretar Com plora el mar.

LES FRASES

Cada vegada que salvem una vida, tot cobra sentit i ja en són 60.000 en quatre anys
Òscar Camps
fundador i director de l’ong proactiva open arms
Esperem que un dia s’arribi a establir que no hi ha refugiats i que només tenim residents
Carola Rackete
capitana del vaixell i membre de l’ONG alemanya sea watch
En alta mar no cal un permís, sinó un deure i una obligació: el rescat de les persones
Pep Guardiola
entrenador de futbol
Migrar és un dret i refugiar, una obligació ètica i històrica que molts estats europeus no estan complint
Roger Torrent
president del parlament de catalunya


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia