Salut

Més atencions d’urgències a l’estiu a l’Hospital de Palamós i menys als CAP

El complex hospitalari i els centres sanitaris adscrits han atès 54.204 pacients no previstos, el 42% dels quals de fora de la comarca i més de la meitat a l’agost

Els serveis d’urgències de l’Hospital de Palamós –i els dels quatre centres d’atenció primària (CAP) i dos consultoris que en depenen– han atès 54.204 no planificats al llarg de la temporada d’estiu –que comprèn el trimestre de juny, juliol i agost–. La xifra global és el 4% a la pressió assistencial conjunta que van prestar l’any anterior en les mateixes dates, però s’aprecia que ha crescut lleugerament el nombre de pacients que han assistit al centre hospitalari (dels 20.002 de 2019 als 20.379 d’enguany), mentre que el nombre d’atencions als ambulatoris i consultoris (33.825) sí que s’ha reduït en pràcticament tres milers.

Els responsables de Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà (Ssibe), que gestionen l’hospital i els centres de salut de Palamós, Palafrugell, la Bisbal, Calonge i Torroella, a més dels consultoris de Sant Antoni i l’Estartit, l’increment assistencial a l’estiu es torna a palesar pel caràcter turístic dels municipis. El 58% dels pacients atesos aquests mesos són residents al Baix Empordà i el 42% són usuaris no residents a la comarca. Com que és una comarca amb molta població estiuejant, els percentatge d’usuaris no residents atesos augmenta al llarg dels mesos d’estiu. Així, al juny ha estat del 24%, al juliol, del 39%, i a l’agost, del 54% del total.

Per explicar el decrement d’atesos als centres de primària, en la seva major part a un canvi de model organitzatiu en l’atenció urgent, que es va implementar a l’ABS Torroella de Montgrí al 2017 i a l’ABS de la Bisbal d’Empordà al 2018.

Concretament, els pacients que s’atenien al servei d’atenció continuada durant els dies feiners i en horari diürn han passat a programar-se a la consulta del metge de capçalera. Tot i això, l’activitat estacional també es nota a l’estiu i de les 7.342 atencions al juliol en van fer prop de 12.000 al juliol i 14.698 a l’agost, gairebé el doble que a començaments d’estiu.

LA XIFRA

54.204
pacients
d’urgències han atès als serveis de l’Hospital de Palamós i els centres de Ssibe entre juny i agost.

El 4% de les urgències, de major gravetat

Ssibe, però, destaca que aquest estiu s’ha produït un augment del 4% de les urgències de més gravetat (que s’emmarquen en els nivells 1, 2 i 3). Pel que fa a les urgències de menys gravetat (nivells 4 i 5), el temps d’espera s’ha situat en una mitjana de 57 minuts, la dada més baixa dels darrers quatre anys. La reducció més important ha estat durant el mes d’agost, quan la mitjana s’ha situat en 63 minuts, 12 minuts menys que al 2018.Per hores, la major afluència de visites es dona entre les 10 i les 12 del matí i les 5 i les 8 de la tarda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES