Societat

La fiscal vol endurir el càstig en la violació en grup de Manresa

Eleva la petició d’abús a agressió sexual per la “intimidació ambiental” dels nois a la menor de 14 anys, com el Suprem va fixar en el cas de Navarra

El principal acusat s’enfronta a 25 anys de presó

“El focus no s’ha de posar en la víctima, no cal exigir-li una actuació heroica. El focus cal posar-lo en el grup, en ells [...]. És com si haguessin trepitjat el cos de Nerea per muntar una festa.” Aquest és un dels arguments que va exposar ahir la fiscal Elena Contreras per demanar un enduriment del càstig als sis joves acusats de violar una menor de 14 anys en una fàbrica abandonada de Manresa l’any 2016, i a un setè jove per no haver-ho impedit. La fiscal va augmentar la petició de pena que demanava inicialment al·legant que l’abús sexual continuat (12 anys de presó) és una agressió sexual continuada (14 i 15 anys de presó, segons els casos), ja que entén que hi va haver “intimidació ambiental” dels nois a una menor “de complexió menuda” i “sota els efectes de l’alcohol”. La fiscal hi va afegir que rectifica basant-se en els criteris fixats pel Tribunal Suprem amb els cinc condemnats per haver violat alhora una noia en els Sanfermines a Navarra, el 2016.

La secció 22 de l’Audiència de Barcelona va celebrar ahir la darrera sessió del judici, que es va suspendre al juliol perquè hi faltaven uns pèrits que van sol·licitar les defenses. Amb el canvi de criteri de la fiscalia, el principal acusat, Bryan Andrés Mendoza, s’enfronta a 25 anys de presó, ja que, a més de l’agressió sexual (15 anys), se l’acusa de quatre delictes d’obstrucció a la justícia per haver amenaçat uns menors perquè no declaressin, i que sumen deu anys més de presó. Alternativament, la fiscal va plantejar l’abús sexual continuat. Les defenses van demanar l’absolució dels acusats.

Segons la fiscal Contreras, els sis autors de l’agressió van actuar com “una organització criminal” i es van aprofitar de la seva superioritat numèrica per “intimidar” la víctima, aprofitant-se de la seva “complexió menuda”, de l’edat i del fet que es trobava “sota la influència de l’alcohol” i tenia “ennuvolats l’enteniment, la voluntat i la capacitat de reacció”. Així, segons el relat dels fets que ha fet la fiscal, Bryan es va endur la menor a una caseta i la va penetrar. Després, la va oferir als companys dient-los: “Ara et toca a tu. Quinze minuts cadascun.”

Per la representant del ministeri públic, “la menor no va consentir res i va ser obligada pels acusats, que van atemptar contra la seva llibertat sexual”. I conclou: “La situació viscuda per la menor va ser absolutament denigrant per a ella.” En el judici, la noia va explicar que va sentir por, ja que un d’ells exhibia una arma que va resultar ser falsa, tot i que no recordava detalls de les agressions. El debat actual entre juristes és si, quan una víctima és atacada sota els efectes de l’alcohol, s’ha de considerar agressió i no pas abús sexual, ja que no és que doni el seu consentiment, sinó que no pot defensar-se.

LA FRASE

Van intimidar la víctima, que tenia ennuvolats la voluntat, l’enteniment i la capacitat de reacció
Elena Contreras
fiscal

LA XIFRA

15
anys de presó
és la pena que sol·licita ara la fiscal per als acusats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Segueixen les retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona