Societat

Ajut per a una recerca sobre la prevenció del dengue

La Fundació Bancària La Caixa ha atorgat una beca a l’investigador Frederic Bartumeus, del Centre d’Estudis Avançats de Blanes

El projecte té com a objectiu fer models predictius de brots

L’investigador Frederic Bartumeus, del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB), és el beneficiari d’un dels 79 ajuts que ha concedit la Fundació Bancària La Caixa a projectes de recerca i innovació d’excel·lència d’àmbit estatal i internacionals. La Caixa ha destinat 28 milions d’euros en beques al conjunt d’aquestes iniciatives. Bartomeus, cap del departament d’ecologia continental del Centre d’Estudis Avançats de Blanes, podrà desenvolupar el projecte de recerca Ciència ciutadana i dades massives, la nova vacuna contra el dengue?. El treball d’aquest investigador planteja la combinació de dades de participació ciutadana, epidemiològiques i ambientals per crear models matemàtics que estimin, en temps real, les zones amb un risc més alt que s’hi declarin malalties transmeses per picades de mosquits com ara el dengue o la febre groga, és a dir, crear models capaços de detectar on es pot originar un brot local a l’Estat espanyol. El Centre d’Estudis Avançats de Blanes és un centre d’investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), que depèn del Ministeri d’Economia i Competitivitat. El CEAB es va inaugurar l’octubre del 1985 i en l’actualitat centra la seva activitat investigadora en els àmbits de l’ecologia i la biologia d’organismes, tant de sistemes marins com d’aigües continentals.

Les investigacions becades s’emmarquen en les tres línies d’actuació en l’àmbit de la recerca de la Fundació Bancària La Caixa: beques de postdoctorat per impulsar el talent investigador; suport a projectes de recerca d’excel·lència en biomedicina i salut –aquest és el cas del projecte de Blanes– i el programa CaixaImpulse, per traslladar els resultats de la recerca biomèdica a la societat.

En les últimes tres dècades, la institució ha destinat més de 500 milions d’euros a la formació, recerca i innovació, i fomenta un ecosistema global que va del laboratori a la societat.

LA XIFRA

28
milions
d’euros és la quantitat que ha destinat la fundació de l’entitat bancària a les ajudes a 79 projectes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia