Societat

La Bisbal

Vaixelles a l’altura del plat

Després de combinar l’art de la cuina amb vins de la terra o música en directe, Cuina de l’Empordanet i ceramistes de la Bisbal dissenyen plegats els plats artesans per a una recepta

A l’octubre presentaran resultats

Una vintena de xefs agrupats dins del col·lectiu Cuina de l’Empordanet s’han aliat amb el mateix nombre de ceramistes per explorar un nou maridatge entre contingut –una recepta nova de cada xef– i continent –un plat de ceràmica artesanal dissenyat expressament per a l’ocasió. La iniciativa és una extensió de la campanya Parant taula, l’exposició col·lectiva anual de vaixelles de ceràmica que a l’octubre obrirà portes al Terracotta Museu, però que ara tindrà el ressò afegit de les creacions sobre les taules de vint restaurants de la comarca.

En la presentació, ahir al migdia, el director del museu, Xevi Rocas, va destacar que és un pas més per destacar la feina dels ceramistes, i encaixa amb el discurs del passat històric de l’exposició, amb el present de la feina quotidiana i el futur del cicle formatiu de grau mitjà a l’institut –on enguany no s’impartirà primer curs, per la baixa demanda, però sí el segon, i ja treballen per tornar a oferir el primer curs amb vista al setembre del 2020–. El president de l’Associació de Ceramistes de la Bisbal, Joan Vilà-Clara, defensava que ara aniran un pas més enllà de la mostra, i a més de l’ens, també hi participaran altres artesans agrupats dins de la marca de qualitat Ceràmica de la Bisbal.

Sorteig i diàleg

Després de la presentació, Rocas i Vilà-Clara, amb el president del col·lectiu Cuina de l’Empordanet, Vicenç Fajardo, i l’alcalde bisbalenc, Enric Marquès, van fer el sorteig per emparellar a l’atzar els vint cuiners amb els vint ceramistes. I donar el tret de sortida a tres setmanes de feina en conjunt per a cada equip. El xef Toni Izquierdo, per exemple, avançava que vol donar rellevància a la gamba de Palamós en la recepta, i volia proposar a la ceramista Annick Galimont –que serà la seva parella creativa per a l’ocasió– un plat allargassat i amb tons mariners, però que al llarg dels pròxims dies evolucionarà amb el diàleg entre tots dos.

Des del col·lectiu culinari, Vicenç Fajardo inscrivia la col·laboració en l’aposta per “defensar el territori”, a més del producte de pescadors, ramaders, hortolans o els vins de la DO Empordà, amb un altre element cabdal per a la restauració, però que sovint, més enllà del bon resultat de l’experiència per als clients, passa desapercebut. La intenció és que si aquesta primera experiència funciona, s’ampliï amb vistes a l’any vinent i tingui continuïtat. Per l’alcalde, Enric Marquès, també es tracta de difondre un dels usos originaris de la ceràmica, que va néixer per elaborar estris quotidians, com ara vaixelles, recipients i atuells, més enllà de la decoració.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia