Ciència

El sincrotró Alba guanya suport econòmic i tindrà un nou centre de microscòpia

Complementarà la recerca que fan les línies de llum, que passaran de vuit a dotze els pròxims anys

La Generalitat amplia un 20% els fons que hi destina

El sincrotró Alba ampliarà en els pròxims anys el seu potencial científic gràcies a l’obertura de noves línies de llum i la creació d’un nou centre de microscòpia avançada, que entrarà en funcionament el 2021 i es podrà tirar endavant gràcies a un increment dels fons Feder que hi destina la Generalitat i el suport dels altres socis implicats en el projecte.

“Amb l’increment en el finançament al sincrotró podrem activar la compra dels aparells, de darrera generació, i les obres de l’espai on s’hauran d’instal·lar. Són microscopis tan sensibles que necessiten una gran estabilitat mecànica però també electromagnètica, i resultaran molt importants perquè seran complementaris a les línies del sincrotró, així que obriran la porta a nous estudis”, explicava ahir la directora de l’accelerador d’electrons, Caterina Biscari.

El nou centre de microscòpia requerirà una inversió inicial de 5 milions d’euros i, principalment, serà utilitzat pels científics dels centres que formen part del patronat, com la UAB, el CRG, l’ICN2 o el CSIC, entre d’altres.

El president de la Generalitat, Quim Torra, va fer ahir una visita institucional a l’accelerador de partícules per expressar el compromís de l’executiu català envers aquesta instal·lació i la recerca científica en general. “Seguim apostant pel sincrotró perquè segueixi esdevenint un referent a escala europea, i l’any que ve hi invertirem 20 milions d’euros perquè es puguin posar en marxa quatre noves línies de llum addicional entre el 2020 i el 2023”, va dir el president. Des del govern també es va indicar que es destinarien 5 milions més al centre de microscòpia.

Fonts del parc científic, però, van voler deixar clar que en cap cas hi ha hagut una “pluja de milions”, sinó que “la gran majoria d’aquests diners eren subvencions ja previstes i compromeses per al funcionament ordinari del centre”. Sí que hi ha hagut, però, “un increment del 20% extra en el finançament” que permetrà l’evolució tecnològica del centre.

Les quatre línies noves

Segons el pla previst de fa temps, l’any vinent es podran obrir les dues primeres línies de llum, que es destinaran a complementar les dues ja existents dedicades a la ciència dels materials. Una d’elles, basada en fotoemissió resolta en angle, serà un instrument nou per a l’Alba que obrirà una nova branca d’investigacions. Entre els anys 2021 i 2022 s’obrirà la tercera, per fer cristal·lografia al servei de les ciències de la vida amb més potència de la que es pot fer actualment. Finalment, el 2023, s’obrirà la darrera línia, que farà tomografies amb raigs X durs i serà complementària a la ja existent de raigs X tous, que és una de les més demanades i de més bons resultats científics, perquè permet observar les cèl·lules amb una altíssima resolució.

LA XIFRA

4
línies de llum
noves inaugurarà el sincrotró Alba entre el 2020 i el 2023, quan en tindrà un total de 12.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia