Societat

Els abusos a menors, en un conte infantil de la banyolina Meritxell Carpio

És una narració amb voluntat didàctica per ajudar a detectar casos com el que ella va suportar a l’escola

Judith Masó és l’autora de les il·lustracions

Meritxell Carpio, l’autora del llibre autobiogràfic L’inici del final, autoeditat el 2016, en què narra els abusos de què va ser víctima per part d’un mestre quan cursava EGB, acaba de publicar El secret de l’Otus (El Cep i la Nansa Edicions), un conte sobre els abusos adreçat a la mainada en un to didàctic. “L’objectiu –explica l’autora– és informar de què són els abusos perquè, si mai en són víctimes, els sàpiguen identificar, i animar les víctimes a parlar-ne, a no amagar-ho.” En la seva opinió, es donen més casos dels que ens pensem –tant a l’escola com, sobretot, en l’àmbit familiar– i, si bé és un tema delicat pels adults, amb la mainada se’n pot parlar més obertament.

El protagonista és l’Otus –de manera volguda, no està clar si és un nen o una nena–, que de ser una criatura alegre de cop i volta passa a estar trista perquè hi ha un personatge –una figura fosca, en el relat– que ha començat a abusar d’ell o ella. “He posat molt l’accent en l’estratègia de l’abusador consistent a convèncer la víctima que és un secret i no ho ha d’explicar a ningú”, comenta Carpio.

En principi, el protagonista ho amaga, fins que un dia, després de tenir un malson, decideix compartir amb la seva família el que li està passant. El secret de l’Otus inclou il·lustracions de la també banyolina Judith Masó, una estudiant de secundària que s’estrena en una col·laboració d’aquesta mena, tot i que ja ha realitzat altres treballs.

El llibre es presenta aquest dissabte, 21 de setembre, a les dotze del migdia a la Biblioteca de Banyoles.

LA FRASE

L’objectiu és informar de què són els abusos perquè els sàpiguen identificar i ho expliquin
Meritxell Carpio
AUTORA D’ “EL SECRET DE LOTUS”

LA DATA

21.09.19
és el dia
de la presentació del llibre, a les 12 del migdia a la Biblioteca de Banyoles

Dos cursos d’EGB que van ser un infern

A L’inici del final, Meritxell Txell Carpio va denunciar els abusos rebuts en la dècada dels 90 en els últims dos cursos d’EGB en una escola de Banyoles per part d’un professor. Al mateix llibre figuren el testimoni de més exalumnes, però seria arran de la publicació del volum que apareixerien més denúncies públiques contra el mateix educador i contra la passivitat dels mestres que, suposadament, n’estaven al corrent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia