Societat

opinió

Contra l’explotació sexual i el tràfic de persones

Hem de donar veu a aquesta esclavitud amb una llei que se centri en la prevenció del delicte

Avui, Dia Internacional Contra l’Explotació Sexual i el Tràfic de Persones, les institucions hem d’alçar la veu i dir prou, però sobretot hem de continuar lluitant per conscienciar sobre la realitat que s’amaga darrere de la prostitució.

En aquest marc, i tenint en compte que Espanya és un dels principals països d’Europa de tràfic i destí de les víctimes d’aquesta esclavitud, valorem molt positivament la recent sentència del Tribunal Suprem del 24 de juliol, que ha qualificat com a delicte de tràfic de persones l’activitat dels mal anomenats “clubs de noies de companyia”, veritables prostíbuls i camps de concentració on es comercialitza amb dones captades i retingudes pels seus proxenetes i se les esclavitza, a través de l’ús de la violència, la intimidació i l’engany, o valent-se de l’abús per la seva situació de necessitat o vulnerabilitat.

La prostitució existeix perquè hi ha homes que en consumeixen. No ens enganyem: les víctimes d’explotació sexual i tràfic de persones són, per als delinqüents, la mercaderia d’un negoci tan lucratiu com el de les drogues i el narcotràfic i, per als consumidors, un producte més sobre el qual, malauradament, es materialitza l’existència de l’esclavatge de persones, encara al segle XXI.

El proxeneta ja no és aquell individu dels anys vuitanta que actuava en la marginalitat i de manera local. Ara és un delinqüent que forma part d’estructures criminals que superen les fronteres, desenvolupant la seva activitat sota els esquemes del capitalisme més pervers, invertint en estratègia, buscant el millor assessorament, aprofitant les fissures del sistema, les vicissituds de la geopolítica i paralitzant les institucions. Per això és tan important la tasca coordinada i l’assumpció de compromisos supranacionals que es concretin en una dotació pressupostària suficient per part dels governs, per donar compliment efectiu als objectius inclosos en el Protocol de Palerm contra el tràfic de persones. Aquest instrument internacional, ratificat per Espanya el 2002, estableix una definició consensuada sobre el tràfic de persones, sota la premissa que constitueix una violació dels drets humans. Fixa la dignitat i la llibertat dels subjectes passius que en són objecte com el bé jurídic a protegir i prioritza tant la persecució del delicte com la protecció integral de la víctima en tots els supòsits en què es produeix: en trànsit o amb destí a Espanya, un dels països preferits per aquests delinqüents.

Segons les dades publicades en l’informe Citco, l’activitat preventiva desenvolupada per la policia contra la prostitució permet detectar l’any 2017 10.111 persones en situació de risc i identificar 55 organitzacions i grups criminals. Les institucions hem de donar veu a aquesta esclavitud invisible amb una llei integral que posi el focus en la prevenció del delicte en totes les seves formes, però també que ofereixi a aquestes víctimes de violència de gènere que fugen de les urpes del proxenetisme els recursos necessaris per no caure en l’ostracisme i l’exclusió social.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia