Societat

Enfortir els que cuiden

L’Escola de Cuidadors impulsada per l’Obra Social de La Caixa fa un any que acompanya i assessora els cuidadors de persones que es troben al final de la seva vida

A molts els costa demanar ajuda tot i la sobrecàrrega que els suposa

Els professionals parlen de la síndrome del cuidador quan es crea una dependència que els fa inseparables de la persona que tenen a càrrec. “El sentiment de culpa de pensar que ningú els atendrà millor que ells els porta a no deixar-los ni un segon i a assumir allò inassumible”, explica el subdirector de l’Escola de Cuidadors, Jonathan Levit, que insisteix en la necessitat que entenguin que han de trobar el temps per desconnectar de tanta responsabilitat.

Aquest és el principal hàndicap per a la majoria de cuidadors, que en molts casos no deixen d’atendre i acompanyar els que més s’estimen. “Volem que no es trobin sols i que no minimitzin la sobrecàrrega que sense adonar-se van acumulant”, assenyala Levit des de l’escola que va impulsar l’Obra Social de La Caixa per a un perfil de cuidadors familiars de persones amb malalties terminals. “La mort ens desperta emocions que no són agradables i s’han de gestionar sobretot en l’etapa d’agonia del malalt”, assenyala el responsable del centre, que, al costat dels professionals, creu que el dol s’assimila abans i és més “passador” per als cuidadors.

Les sessions que imparteix l’equip de psicòlegs, terapeutes i infermers busquen espais d’escolta, acolliment i reflexió entre els participants en els tallers. “S’ha de trobar l’empatia amb els cuidadors, perquè assumeixen una responsabilitat tan gran que no s’adonen de com esgota ni saben on s’ha de dir prou”, assenyala la psicòloga Marta Argilés Huguet, que dirigeix un dels tallers, amb el títol Cuidar-se per cuidar. Insisteix en el neguit de molts cònjuges que es fan càrrec de la parella i es resisteixen a delegar feines i rutines. “Els fem entendre que el dol serà molt més complicat després, perquè han trencat amb la seva vida i el seu cercle d’amistats, únicament dedicats a l’atenció d’aquella persona”, explica Argilés.

En les sessions de grup, es fan tècniques d’expressió i autoconeixement emocional al mateix temps que es comparteixen els neguits i les experiències. “Surten emocions de ràbia, tristesa, empipament o cansament, però és important detectar-ho”, assegura la psicòloga. En una de les sessions que ella mateixa va dirigir a la residència La Vostra Llar de l’Hospitalet de Llobregat, hi va participar en Manuel Fuentes, que, amb la seva germana, cuida el seu pare malalt d’Alzheimer. “Escoltar altres opinions sempre ajuda i et tranquil·litza”, diu convençut després de veure que els efectes de la malaltia avançaven més ràpid del que ell creia.

El més difícil per a ells ha estat la decisió d’ingressar el pare al centre de dia. “Et sents malament, perquè penses que està en un lloc quan l’hauries d’estar cuidant tu”, comenta, tot i ser conscient que la situació es feia insostenible per poder compaginar l’atenció que es mereixia amb les seves obligacions a la feina. “Som dos germans, i arriba un punt que no pots fer més”, explicava resignat i satisfet del suport rebut al taller, en el qual ha pogut escoltar altres experiències. Tot i això, manté que el “sentiment de culpabilitat de no fer prou sempre t’acompanya”.

Des que es va posar en funcionament l’Escola de Cuidadors, aquest estiu ha fet un any, s’han assessorat 1.150 persones que treballen de cuidadors, tenen un familiar malalt o fan de voluntaris. “Potser per a ells la càrrega és més lleugera, però igualment necessiten habilitats i competències per fer aquesta atenció”, explica Jonathan Levit. Amb la seva experiència i col·laboració, donen suport als familiars cuidadors de malalts hospitalitzats o al seu domicili.

1.150
cuidadors
han participat en els tallers des que es va obrir l’Escola de Cuidadors, fa un any.
6
tallers
presencials de dues hores cadascun ofereix l’escola, dirigits a un mínim de deu persones.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona