Societat

Els Mossos aplicaran nous mètodes contra els aldarulls aquesta tardor

Podran fer servir tanques més altes per protegir edificis i ruixar persones concretes amb gas pebre

Continuaran apostant per la mediació com a prioritat

Els Mossos d’Esquadra aplicaran a partir d’aquesta tardor, que es torna a preveure calenta al carrer per les mobilitzacions contra la sentència del Suprem al procés, nous mètodes de prevenció d’aldarulls, amb la intenció última d’evitar al màxim el contacte físic amb els manifestants. Entre les novetats, hi ha la possibilitat, ja immediata, de disposar de tanques més altes, d’1,5 metres, que es podran llogar i instal·lar amb només 24 hores de marge davant mobilitzacions amb una probabilitat alta d’aldarulls, per protegir per exemple edificis, i que no es puguin fer servir com a armes llancívoles. També es disposarà de noves xarxes com a dispositius estàtics de protecció, i de focus més potents per enlluernar manifestants.

L’altra gran novetat serà la possibilitat de ruixar amb gas OC, més conegut com a gas pebre, del qual ja es disposa des de fa temps però que s’ha fet servir en casos molt excepcionals fins ara. En aquest cas, es podria llançar una barreja de gas i aigua que, segons els responsables, resulta força molesta però alhora gens lesiva per a qui la rep. La manera d’utilitzar-lo, prèvia autorització dels comandaments i avís per megafonia, serà en forma d’esprai i dirigit a persones concretes i des de poca distància, ja que no tindrà efecte gaire més enllà d’un metre i mig a la rodona. Fins i tot s’estudia en el futur utilitzar el gel pebre, encara més directe.

Aquest gas el fan servir des de fa anys com a primera mesura de contenció les policies francesa o alemanya, però els Mossos continuaran apostant primer per la mediació, com ja s’ha fet des del 2011 per evitar en la mesura que es pugui l’ús de la força. De fet, fins i tot la brigada mòbil obre espais d’interlocució sempre que pot per buscar l’equilibri entre el dret a la manifestació i el de possibles afectats. En aquest sentit, després de cada actuació els comandaments analitzen com ha anat per corregir els possibles errors. Tot i que no s’ha prohibit específicament, els Mossos ja han abandonat gairebé del tot tècniques com ara la del carrusel amb furgonetes per dispersar protestes.

Expedient obert per la càrrega policial a Sants

El director dels Mossos, Andreu Joan Martínez, va explicar ahir que s’ha obert un expedient d’informació reservada del dispositiu que dijous al barri de Sants de Barcelona va acabar amb una càrrega contra un grup de veïns que protestaven contra un intent de desnonament. L’objectiu és fer-ne una investigació “molt més profunda” després de l’habitual anàlisi inicial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia