Societat

Un nou algoritme permet identificar les persones amb més risc d’Alzheimer

La Fundació Pasqual Maragall desenvolupa un mètode a partir d’imatges de ressonància magnètica

Permet reduir fins a un 67% les proves selectives

Davant les dificultats de trobar un tractament efectiu per curar l’Alzheimer, es multipliquen els esforços per prevenir la malaltia. Una de les entitats que treballa en aquesta línia és la Fundació Pasqual Maragall, que el maig de l’any passat ja va presentat la Unitat de Recerca Clínica en Prevenció de la Demència, impulsada pel Barcelona Beta Brain Research Center (BBRC), el centre de recerca de la fundació, i amb la qual està portant a terme un estudi pioner a tot el món per analitzar el risc de desenvolupar la demència. Coincidint amb la celebració avui del Dia Mundial de l’Alzheimer, la fundació va anunciar ahir que ja disposa d’un algoritme d’intel·ligència artificial que permet identificar les persones que presenten més risc de desenvolupar la malaltia. Aquest algoritme ha estat desenvolupat a partir d’imatges de ressonància magnètica i l’estudi ha estat un dels 21 projectes seleccionats dels 102 presentats al programa CaixaImpulse, que té la col·laboració de Caixa Capital Risc i EIT Health.

Juan Domingo Gispert, cap del grup de neuroimatge del BBRC i líder del projecte explica que la tecnologia “permet identificar les persones que ja presentin nivells anòmals de beta amiloide, la proteïna que es va dipositant al cervell al llarg dels anys i que està relacionada amb l’Alzheimer”.

En funció d’aquests resultats es pot saber, hi afegeix l’expert, “quines persones necessiten fer-se les proves estàndard que cal fer després”. El doctor Gispert calcula que l’ús d’aquesta metodologia permetria reduir un 67% les proves selectives necessàries i fins a un 50% els costos de reclutament de les persones que han de participar en els estudis.

Assaig amb fàrmacs

D’altra banda, i coincidint també amb l’efemèride, l’Hospital General de Catalunya (HGC), del grup QuironSalud, va comunicar ahir que participarà en un assaig en fase III que avaluarà en pacients si un fàrmac oral que s’està investigant és segur i pot detenir la progressió de la malaltia de l’Alzheimer en reduir el dany causat pels bacteris al cervell.

“L’assaig GAIN es basa en una evidència científica mitjançant la qual es creu que el bacteri Porphyromonas gingivalis, comunament associat amb la malaltia de les genives, pot infectar el cervell i causar la malaltia de l’Alzheimer”, van informar des de l’Hospital General de Catalunya, que tenen en marxa diferents estudis sobre l’Alzheimer.

La incidència (nous casos diagnosticats en un període de temps) varia d’1,3 per 1.000 persones/any per al grup de 65-69 anys i de 24 per 1.000 persones/any en risc per als majors de 90 anys. A l’Estat espanyol es diagnostiquen cada any uns 40.000 nous casos d’Alzheimer. Es preveu que el nombre augmenti de manera exponencial en les pròximes dècades, i que arribi fins i tot a més de 100 milions l’any 2050. Entre un 30% i un 40% dels casos d’Alzheimer estan sense diagnosticar per diversos motius.

LA XIFRA

40
per cent
dels casos d’Alzheimer es calcula que estan sense diagnosticar per motius diversos.

LA FRASE

La tecnologia permet identificar persones amb nivells alterats de beta amiloide
Juan Domingo Gispert
cap del grup de neuroimatge del BBRC i líder del projecte


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia