Societat

Els barcelonins es veuen més segurs que segura la ciutat

Una enquesta revela que la inseguretat és més una percepció que no un problema real entre els ciutadans

Quasi un 45% dels barcelonins consideren que la ciutat ha empitjorat en l’últim any

L’enquesta que recull l’opinió dels barcelonins sobre la seva ciutat i la gestió municipal fa una descripció exacta de l’impacte del problema de la seguretat a la capital del país que és aparentment més greu del que realment és. Segons els resultats de l’estudi, els barcelonins tenen una percepció major d’inseguretat que sensació real de risc de patir un delicte en la seva persona i al seu espai immediat del barri.

Aquesta dualitat s’explica perquè, per un costat, els enquestats situen el problema de la seguretat al capdavant de la preocupació dels ciutadans, amb un 17,1%, amb un increment espectacular, ja que fa un any era només el principal problema per a un 5,6% dels barcelonins, però, per un altre costat, quan es pregunta als enquestats pels problemes que els afecten personalment, el de la seguretat baixa al tercer lloc, després de la dificultat per trobar habitatge i l’atur. Aquest doble nivell de percepció sobre la seguretat es veu reforçat pel fet que quan es pregunta per aquest mateix paràmetre però en l’àmbit del barri –és a dir, a l’espai més immediat on es desenvolupa bona part de la vida de les persones– la puntuació no és dolenta i assoleix un 6,0, mig punt per sobre de la valoració global de la seguretat a tot Barcelona, i una dècima per sota de la valoració que es fa de la feina de la Guàrdia Urbana, un 6,1.

L’enquesta presentada ahir pel regidor Jordi Martí va ser feta entre els mesos de gener i abril d’aquest any, i per tant abans de l’escalada de violència que ha afectat la ciutat aquest estiu i de la consegüent “crisi de seguretat”, segons la va definir l’agost passat el mateix regidor de l’àmbit, Albert Batlle. Tot i això, Martí va ressaltar ahir que quan es va fer l’enquesta va ser en ple període electoral, quan el debat de la seguretat era ben viu, i creu que els resultats no haurien variat gaire si s’hagués fet durant l’estiu.

El problema de la inseguretat apareix com la principal preocupació a 25 dels 39 barris, i el de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera és on més preocupa als seus veïns, amb un 59% dels enquestats que el situen com a principal preocupació. A l’altre extrem de la ciutat, a Sarrià, Tres Torres i Vallvidrera, la inseguretat també és la principal preocupació, però, en aquest cas, per a només un 13% dels veïns.

Una ciutat a pitjor

Una de les dades que destaquen de l’enquesta és la percepció majoritària, de fins a un 44,9% de la població que la ciutat ha evolucionat a pitjor en el darrer any. La dada contrasta amb la que diu que un 62,6% dels enquestats creuen que les perspectives de futur seran bones.

Potser per aquesta dicotomia, entre l’anar enrere i el tirar endavant, la puntuació mitjana sobre la valoració de l’equip de govern és d’un 6,2. Del conjunt dels serveis municipals avaluats, dotze obtenen un notable; tretze, un aprovat, i només un suspèn, el de l’aparcament.

Les dades de les enquestes municipals es poden consultar en un nou espai web, https:/dades.ajuntament.barcelona.cat/enquesta-serveis-municipals, on es poden fer recerques de tot tipus.

LES FRASES

Frase
Nom i Cognoms
CÀRREC

A Pedralbes no hi ha cap tipus de preocupació

S’ha escrit que la crisi econòmica ha afeblit les classes desafavorides, mentre que les benestants no s’han vist afectades i la vida ha continuat com si res. L’enquesta de Barcelona referma aquesta idea, perquè quan es pregunta als ciutadans del barri de Pedralbes quina és la principal preocupació, contesten majoritàriament que no ho saben. Només en el capítol de segona preocupació hi ha un 14% dels ciutadans del barri més selecte de la ciutat que afirmen que allò que no els deixa dormir és el problema dels transports i les infraestructures de comunicacions. Finalment, hi ha un 11% dels veïns de Pedralbes que no tenen cap problema o no els preocupa res.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia