Educació

Els centres de FP a distància no podran examinar a fora

Preocupació de les escoles privades per un esborrany d’Educació que obligarà a examinar els alumnes a Catalunya

La mesura podria fer baixar les matrícules i faria perillar llocs de treball

Els canvis que el Departament d’Educació volia implantar aquest curs en la formació professional dual, i que afectaven de retruc la convencional, van posar en peu de guerra els sindicats. La reforma va quedar aturada i es va obrir un període de negociació amb els sindicats aplegats en la mesa sectorial. Ara són els centres privats que imparteixen formació professional a distància els que alerten que el Departament d’Educació prepara uns canvis que perjudicarien notablement aquests centres en obligar-los a organitzar els exàmens presencials obligatoris a la mateixa comunitat on tenen la seu social. És el que explica el director d’Ilerna Online, Jordi Giné, un dels principals centres privats amb 14.000 alumnes per semestre d’arreu de l’Estat. “Cap al febrer va sortir una preordre sense avisar ningú que destrueix el model de FP en línia”, denuncia.

Giné es refereix a l’esborrany d’ordre que organitza els ensenyaments de formació professional inicial en la modalitat d’educació no presencial i que, entre altres coses, estableix que els centres autoritzats per la Generalitat han de tenir les dependències per impartir crèdits o mòduls professionals presencials situades a Catalunya. Giné assegura que això implica que centres com ara Ilerna, amb seu social a Lleida, no podran examinar els seus alumnes fora de Catalunya com fan ara.

El director d’Ilerna Online explica que aquest centre ofereix classes en directe a través de la plataforma telemàtica i videoconferències amb els docents, i en acabar el semestre es fa un examen presencial. “Anem a tot Espanya i a Itàlia, on tenim els alumnes.” Lloguen espais segons el nombre de persones que s’examinen, ja siguin “sales d’hotels per als 40 alumnes de Guadalajara o recintes a Ifema per als 500 de Madrid”. Si tira endavant la reforma plantejada, “els alumnes hauran de venir a examinar-se a Catalunya, i això farà que baixi molt el nombre de matriculats”, lamenta Giné, que vaticina que la mesura pot posar en perill la feina dels 135 empleats de l’empresa. “Altres centres privats ens aniran al darrere”, diu, i hi afegeix que s’està creant una associació contra la proposta.

Giné assegura que el Departament d’Educació “no vol negociar”, i es pregunta si la regulació que s’està plantejant de l’Institut Obert de Catalunya, l’institut d’ensenyament a distància de la Generalitat, no implica que “el vulguin potenciar per posar fi a l’ensenyament privat”. El Departament d’Educació assenyala que encara s’està treballant en l’ordre i no n’ha avançat els detalls.

LA XIFRA

14.000
alumnes
es matriculen per semestre a Ilerna Online, un dels principals centres que imparteixen FP a distància.

LA FRASE

Els alumnes hauran de venir a examinar-se a Catalunya, i això farà baixar molt el nombre de matriculats
Jordi Giné
Director d’Ilerna Online

Un decret regularà l’Institut Obert de Catalunya

Rosa M. Bravo

La Generalitat té en marxa un projecte de decret per regular l’Institut Obert de Catalunya (IOC), el centre públic a distància que ofereix entre d’altres, batxillerat, FP i formació de professorat. L’IOC es va crear el 2006 i té uns 14.000 alumnes. Rosa Villaró, delegada de FP de la federació d’educació de CCOO, explica que l’IOC no disposa de cap regulació pròpia, ja que aplica la normativa dels centres presencials, i que té una sèrie de mancances que s’han perpetuat en el temps. “No hi ha cap òrgan de representació del professorat ni de l’alumnat, raó per la qual no hi ha democràcia participativa”, assenyala. Villaró assegura que en 13 anys no s’ha actualitzat la compensació dels docents de centres presencials que col·laboren a l’IOC, que no té pressupost propi. El centre té professorat propi però bona part de la docència la imparteixen els col·laboradors, segons la delegada, que afirma que la situació “es perpetua” en l’esborrany de decret.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES