Societat

Col·legis de Metges condemnen ‘l’escrache’ a una doctora per no parlar en català 

El Consell General de Col·legis Oficials de Metges ha condemnat l’escrache que va patir una doctora del Centre d’Atenció Primària de les Corts de Barcelona perquè no va atendre en català una pacient.

En un comunicat, el Consell General de Col·legis Oficials de Metges d’Espanya (CGCOM) ha manifestat el seu suport a la doctora, al director del centre i a tot l’equip assistencial “davant la situació generada per l’escrache a la qual ha estat sotmesa suposadament per la no utilització del català en el procés assistencial”.

La doctora, que està fent la seva residència mèdica en aquest ambulatori, va ser denunciada per una mare que es va queixar que no va entendre la seva filla, discapacitada, perquè aquesta només parla en català i la facultativa únicament entén el castellà i l’anglès.

El cas va ser recollit per la Plataforma per la Llengua, entitat que defensa l’ús del català, que dilluns passat va emetre un comunicat en què informava que havia rebut una vintena de queixes d’usuaris de la sanitat pública catalana que no van ser atesos en la llengua autòctona perquè els metges només parlaven castellà.

Després de la denúncia pública, un grup de persones van assetjar la doctora i li van recriminar que no atengués els seus pacients en català.

El CGCOM s’adherit al posicionament expressat pel president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, “d’absolut rebuig a aquesta agressió”, que han titllat “d’inadmissible i impropi de qualsevol comportament reglat davant una situació que sempre s’ha de canalitzar a través del pacient o el seu tutor, i que s’ha de realitzar pels diferents conductes oficials, entre ells a través del propi Col·legi de Metges”.

“Aquest episodi lamentable no és res més que una mostra creixent de distanciaments entre població i sanitaris que soscaven la relació metge - pacient, alimenten la confrontació, generen agressivitat, i aprofundeixen l’ansietat i desmoralització dels nostres companys de la primera línia d’atenció sanitària”, afegeix el comunicat emès pel CGCOM.

Els col·legis professionals denuncien que “les agressions creixents a metges i altres sanitaris es potencien quan les necessitats i demandes de la població no troben altres interlocutors accessibles, i són redirigides cap als mateixos treballadors, que no només no tenen possibilitat de donar solucions, sinó que objectivament són víctimes de les insuficiències del sistema sanitari”.

Després de la denúncia de la Plataforma per la Llengua, el departament de Salut de la Generalitat va difondre ahir un comunicat en què informava que, “tal com indica la llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística, el departament de Salut és el responsable de vetllar perquè el català sigui la llengua vehicular” en tot el sistema sanitari català.

El departament de Salut de la Generalitat afirma que facilita als professionals sanitaris el coneixement de la llengua catalana i ofereix informació i un curs gratuït de català per als estudiants de fora de Catalunya que venen a fer la seva residència.

“Malgrat aquests esforços, pot haver-hi casos aïllats que són analitzats i busquem solucions. En aquest sentit, fem un seguiment diari amb la Platagorma per la Llengua per detectar i resoldre aquests casos”, conclou Salut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia