Societat

Absolen les tres acusades per la “processió del cony insubmís” de Sevilla

El Jutjat Penal de Sevilla considera que la seva intenció “no era ofendre els sentiments religiosos” ni provocar a la discriminació, odi i violència per motius de creences

El magistrat creu que va ser un protesta de mal gust però l’emmarca en un “intens debat social” sobre la llei de l’avortament

El Jutjat Penal número 10 de Sevilla ha absolt les acusades per la seva participació en la “processió del cony insubmís”, el 2014.

El tribunal, tot i mostrar-se molt crític amb les tres dones, ha conclòs que la seva intenció “no era ofendre els sentiments religiosos”. “Tot i no compartir ni les formes ni la manera de canalitzar les seves legítimes protestes, he d’absoldre-les dels delictes imputats”, assenyala el jutge en la sentència.

Les tres acusades van participar l’1 de maig de 2014 en una protesta en la que es va exhibir una bulba de làtex que, segons el jutge, emulava la imatge de la marededéu “als passos que surten en processó per Setmana Santa”.

El magistrat recorda que en el moment dels fets “existia un intens debat social sobre el contingut del projecte sobre la reforma de la regulació de l’avortament”, que es trobava “en fase d’informe del Consell General del Poder Judicial”.

Segons la sentència, les acusades “van participar en una activitat de protesta que pot agradar o no, que pot ser considerada una mamarratxada o no, que pot ser compartida o no, però l’esmentada activitat, absolutament prescindible i gratuïta en les seves formes per a aquest jutge, tenia igualment una finalitat concreta”, la “protesta incardinada (...) en l’intens debat social” sobre la llei de l’avortament.

Pel que fa al delicte contra els sentiments religiosos, assenyala que “fins i tot les mateixes acusades reconeixen que l’anomenada performance pot haver ofès els sentiments religiosos d’alguns cristians, però neguen que la intenció fos expressa, inequívoca i específicament aquesta”. Segons el magistrat, “el que van fer va ofendre clarament a molts catòlics, practicants i devots”, però constata que “també hi ha catòlics, igualment practicants i devots, que no es van sentir expressa i directament atacats”.

El jutge recorda que els drets a la llibertat d’expressió i a la llibertat religiosa “ha estat tractat en nombroses sentències” i que “no existeix un límit clar i precís en la col·lisió dels drets”.

La resolució també absol les tres acusades de provocació a la discriminació, a l’odi i a la violència per motius religiosos, que els atribuïa l’acusació particular –exercida per l’Associació d’Advocats Cristians–, “per la senzilla raó” que “no van efectuar arengues ni proclames” en aquest sentit.

Al judici, celebrat el passat 3 d’octubre, la fiscalia de Sevilla va demanar una multa de 3.000 euros per a les tres acusades per un delicte contra els sentiments religiosos. L’acusació particular va reclamar un any de presó i una multa de 3.600 euros per a cadascuna d’elles per delictes contra els sentiments religiosos i de provocació a la discriminació, a l’odi i a la violència per motius religiosos.

La sentència es pot recórrer en apel·lació davant l’Audiència Provincial de Sevilla, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia d’Andalusia (TSJA).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia