Ciència

Un nou exoplaneta obliga a replantejar-se com es creen

Els astrònoms, sorpresos per la descoberta d’un gegant gasós vinculat a una estrella nana que trenca amb els models actuals

L’ha descobert un equip internacional amb participació catalana

Un equip internacional d’investigadors ha descobert un sistema planetari anòmal al voltant de l’estrella GJ 3512, situada a 30 anys llum de la Terra. Aquesta nana vermella va cridar l’atenció dels científics pel seu estrany comportament i, en estudiar-ne les dades, es va revelar la presència d’un planeta que l’orbita. Es tracta d’un gegant gasós (i no es descarta que n’hi pugui haver un segon) que contradiu els models actuals sobre la formació planetària. La troballa, que ha sorprès els astrònoms, es va publicar fa poc a la revista Science.

Les teories actuals no preveien la presència d’aquest tipus de planetes orbitant al voltant d’estrelles petites. Les dades revelen que l’estrella és unes deu vegades més petita que el Sol i similar a d’altres de les que ja se sap que tenen planetes de tipus terrestre. Cap d’aquestes, però, disposa de gegants gasosos com el que acaba de descobrir aquest grup científic, en el qual hi ha membres de l’Institut de Ciències Espacials de Catalunya (IEEC).

“El planeta gegant d’aquesta estrella ha trencat tots els esquemes existents de formació de planetes i cal trobar nous models que hi donin una explicació”, expliquen els investigadors.

El model més acceptat sobre la formació dels planetes és el “model d’acumulació del nucli”, que es considerava suficient per explicar la formació de planetes gasosos com ara Júpiter i Saturn en el sistema solar, i altres gegants també gasosos descoberts al voltant d’altres estrelles, però mai tan petites com aquesta.

Fins ara es creia que els planetes gasosos es formaven a partir de nuclis rocallosos que actuen com a “llavors” i comencen a acumular grans quantitats de gas fins arribar a masses com la de Júpiter o més enllà. Aquest model, però, no serveix per explicar el nou exoplaneta descobert. “Un planeta molt gran al voltant d’una estrella molt petita ens indica que hi pot haver altres vies per formar planetes i que hi pot haver una població de planetes al voltant d’estrelles que fins ara no es tenia clara”, indica Joan Carles Morales, astrònom de l’IEEC.

L’investigador suggereix que l’exoplaneta es va formar mitjançant un procés d’“inestabilitat gravitacional” i això explicaria –a diferència del model d’acumulació del nucli que sustentava fins ara la formació de la majoria dels planetes– que els gegants gasosos podrien formar-se directament a partir de l’autoacumulació de gas i pols, sense necessitat d’un nucli sòlid que hagués actuat com a precursor de tot el procés.

L’exoplaneta gegant es va detectar gràcies a l’instrument Cármenes, que opera des de l’observatori astronòmic de Calar Alto (Almeria), però en la investigació també han estat decisives les dades obtingudes i contrastades per l’Observatori del Montsec (Noguera).

Aquest, però, no és l’únic centre català que busca exoplanetes. L’Observatori Astronòmic d’Albanyà (Alt Empordà) ha començat a col·laborar amb la NASA per investigar planetes fora del sistema solar. El centre, que es va inaugurar fa dos anys, s’ha incorporat a l’equip de seguiment TFOP SG1, que fa les investigacions fent servir dades de la nau especial TESS.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia