Societat

El món de la cultura acull l’aturada amb sectors i comportaments dividits

Des del LEM o l’Heliogàbal de Gràcia i els sectors independents fins a les grans infraestructures s’hi han sumat; els autònoms, a mitges

El món de la cultura ha rebut el dia de vaga més o menys com la resta de la societat. Mentre que els quatre barris que he visitat (Coll i Vallcarca, Gràcia, Sagrada Família i Dreta de l’Eixample) tenien al matí la majoria de començos oberts –fins i tot les obres en construcció–, les escoles i els organismes de l’administració estaven tancades o a mig gas. Les botigues tancaven a Gràcia si arribaven piquets, però les reobrien després.

Per entendre’ns: mentre que la majoria de les editorials funcionaven als seus pisos, els museus han quedat pràcticament tancats. Maria Palau ens informa de la llarga llista d’entitats museístiques importants tancades: Museu Dalí, CCCB, Macba, Miró, Marés, Museu d’Història... Al matí, el MNAC mantenia només una part oberta a causa dels problemes de personal. També funcionava la Sagrada Família, que ha estat tancada –amb turistes dins– a causa d’un piquet, que més tard ha marxat. Jordi Bordes, periodista teatral, informa que “els teatres tanquen pràcticament tots. Fins i tot el Liceu i Mago Pop. El TNC i el Lliure, pel que comenten, depenen de la decisió dels actors.” En aquest mateix sentit, ens arriba el comunicat de la Sala Versus Glòries titulat “La presó no és solució”, en què afirmen: “Davant la sentència volem expressar el nostre malestar davant la injustícia a la qual s’enfronten les persones condemnades.” El comunicat està signat també per les sales Almeria, Antic Teatre, Joan Brossa, Regina, Nau Ivanow, Maldà, Ars, Àtrium, Fènix, La Planeta, SAT!, Gaudí, La Gleva, Aurora, La Puntual i moltes altres. El cas del cinema és semblant. La realitat mostra la divisió entre els sectors més institucionals, públics o semipúblics, que s’hi adhereixen, i els autònoms o les petites empreses, que no volen, no poden o no s’ho poden permetre. També la decidida aposta dels sectors independents i llibertaris, com ara Gràcia Territori Sonor, que va optar per cancel·lar els concerts del festival LEM d’ahir.

Biblioteques s’adhereix a la vaga

El servei de Biblioteques de Barcelona ha anunciat que s’adhereix a la vaga general i que ha anul·lat totes les activitats programades.

L’emblemàtic bar musical gracienc Heliogàbal –amb el nom de l’emperador romà anarquista glossat per Antonin Artaud– ha mostrat públicament la seva adhesió: “Creiem que una democràcia plena hauria de garantir el dret a vot amb totes les seves conseqüències. La pressió judicial i policial no resol les qüestions polítiques, sinó que les agreuja.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia